Ga naar de inhoud

Oude postkantoor Heemstede mogelijk monument

Burgemeester en wethouders van Heemstede willen het oude postkantoor ter plaatse aanwijzen als monument. Het verzoek daartoe was ingediend door de Historische Vereniging Heemstede – Bennebroek (HVHB), het Cuypersgenootschap en erfgoedvereniging Bond Heemschut.

Het college van B en W heeft zijn voorlopige besluit genomen mede op basis van het positieve advies van de erfgoedcommissie Heemstede en de uitkomsten van externe onderzoeken van deskundigenbureaus Wim de Wagt (in opdracht van de HVHB) en Mooi Noord-Holland.

Hoge monumentale waarden

Beide bureaus dichten het oude postkantoor in de Noord-Hollandse gemeente hoge waarden toe op verschillende aspecten van monumentaliteit en adviseren over te gaan tot aanwijzing als gemeentelijk monument. Ook petities van omwonenden en de HVHB – in totaal bijna 1.000 keer ondertekend – zijn door B en W in hun overwegingen meegenomen.

Voordat het dagelijks bestuur van Heemstede een definitief besluit neemt, stelt het belanghebbenden in de gelegenheid hun zienswijze te geven (uiterlijk 23 februari in te dienen). Daarna hakken B en W de knoop door.

Geen sloop

Mochten zij het oude postkantoor (1959), ontworpen door architect Dick Greiner, definitief aanwijzen als monument, dan kan de eigenaar/ontwikkelaar zijn huidige nieuwbouwplannen niet uitvoeren. Zijn (bijgestelde) plannen gaan nog steeds uit van sloop/nieuwbouw, ondanks een moreel appel van de gemeenteraad tot behoud, en (herhaalde) oproepen daartoe via bewonerspetities en voornoemde erfgoedverenigingen.

Foto: Tenzij uit de komende zienswijzeprocedure relevante nieuwe informatie blijkt, wordt het oude postkantoor in Heemstede gemeentelijk monument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.