Over de Grens thema Dag van het Kasteel 2019

Tweede pinksterdag 10 juni houdt de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de twaalfde keer het landelijke publieksevenement Dag van het Kasteel. Tal van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen openen die dag hun poorten. Rond het jaarthema Over de grens zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud.

Met nieuwe programma’s waarin de NKS beleving en kennisoverdracht combineert, wordt het enthousiasme voor dit erfgoed verder uitgebouwd. Elke deelnemende locatie heeft verhalen in het kader van Over de grens. Speciale aandacht is er voor de onderwerpen Koloniale banden, Internationale familiebanden en Exoten op landgoederen (planten en dieren van over de grens).

Archeotrails

Daarnaast zijn er in vier provincies Archeotrails: rondleidingen langs verdwenen kastelen uit de middeleeuwen. Een nieuw concept voor dit jaar zijn twee series exclusieve muziek- en vertelvoorstellingen op kastelen en buitenplaatsen over Koloniale banden en Grenzeloze Muziek.

Koloniale banden

Het programma Koloniale banden gaat over een onbelichte kant van kastelen en buitenplaatsen. Sommige locaties vertonen sporen van een koloniaal verleden.

Wat kunnen we te weten komen over de portretten van bewoners met Afrikaanse bedienden? Welke documenten over levens van overzee herbergen de huisarchieven? In samenwerking met Ineke Mok, Cultuursporen, kunstenaars en performers ontwikkelde de NKS zeven unieke voorstellingen over deze geschiedenissen verbonden aan zeven locaties.

Grenzeloze muziek

Het programma Grenzeloze muziek, opgezet in samenwerking met Ellen Steffers en Thom Lubberding, neemt de bezoeker mee op een muzikale tijdreis door de eeuwen heen.

Klassieke stukken uit zes periodes van de muziekgeschiedenis, (inclusief Indische muziek uit de 19e en 20e eeuw) worden op zes historische huislocaties uitgevoerd door jonge musici – net afgestudeerd of nog in de masterfase van hun studie.

Foto: Kasteel Dussen, Dag van het Kasteel 2018 (foto NKS).