Overdracht Van Oeckelenorgel naar Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) heeft vrijdag 29 november het Van Oeckelenorgel uit de voormalige kerk van Garsthuizen overgedragen aan de Stichting Nicolaaskerk Oldenzijl (SNO).

Het instrument uit 1900 heeft in de Garsthuizer kerk decennialang dienst gedaan. Maar doordat dat gebouw ernstig in verval was geraakt en bovendien forse aardbevingsschade had opgelopen, was restauratie niet haalbaar en werd de kerk, inmiddels eigendom van de SOGK, in 2015 gesloopt. Daarmee was er geen plek meer voor het monumentale Van Oeckelenorgel.

Herplaatsing

In de Nicolaaskerk van Oldenzijl was de orgelgaanderij jarenlang leeg. Pas sinds 2000 stond er een klein kistorgeltje.

Daarom verzocht de SOGK het bestuur van de Nicolaaskerk het Van Oeckelenorgel op de gaanderij te mogen plaatsen. In eendrachtige samenwerking hebben beide instanties vervolgens de nodige fondsen benaderd en zo is voldoende geld bijeengebracht om het bijzondere project te verwezenlijken.

Uniek

Met de werkzaamheden is in juni 2019 een begin gemaakt. Latje voor latje is een passende balustrade gecreëerd en is het met veel vakmanschap gerestaureerde instrument herplaatst.

“Dit is een even bijzonder als uniek project”, weet directeur en orgelbouwer Dolf Tamminga van Mense Ruiter Orgelmakers uit Ten Post. Zo ervaren de SOGK en de SNO het ook. Voor het eerst in achthonderd jaar klinkt er weer een ‘écht’ orgel in de Nicolaaskerk.

Nieuwe plek vlakbij

Opmerkelijk is bovendien dat het overbodig geworden monumentale instrument een nieuw onderkomen heeft gevonden zó dicht bij de plek waar het ooit voor gebouwd is.

Dat gevoel wordt gedeeld door inwoners van Garsthuizen, zo bleek in september tijdens de Open Monumentendagen: “Liever hadden we onze kerk met orgel behouden, maar aangezien dat niet zo kon zijn, zijn we er gelukkig mee dat het instrument in Oldenzijl zo’n mooie plek heeft gevonden”.

Lange adem

Restauratie en herplaatsing vergden van alle betrokkenen een lange adem, maar nu is het zover. Het Van Oeckelenorgel staat te pronken in de Nicolaaskerk.

Prachtig gerestaureerd, op een vakkundig met bijpassende eikenhoutimitatie beschilderde balustrade, zonder dat het zijn eigen, oude uitstraling heeft verloren. Iedereen, die bij het project betrokken was, is het erover eens: “Het is net of het orgel er altijd al heeft gestaan”.

Open Huis

Op zaterdag 30 november kan iedereen, tussen 12.00 uur en 16.00 uur, in de Nicolaaskerk terecht om het instrument te zien én te horen. Diverse organisten zullen het orgel bespelen.

Ter ere van de plaatsing is een herziene herdruk van een boekje over de kerk in Oldenzijl verschenen, geschreven door Teun Juk en uitgegeven bij Uitgaven Noord-Groningen. Het boekje is die zaterdag in de kerk te koop.

Foto: Vrijdag 29 november is het herplaatste Van Oeckelenorgel uit de steigers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.