Paddenstoel Holterberg monument

Rijssen-Holten heeft een zeldzame ANWB-paddenstoel op de Holterberg aangewezen als gemeentelijk monument. Dit op verzoek van de Bond Heemschut. De bestuurders kwamen met de erfgoedvereniging tot de slotsom dat de paddenstoel cultuurhistorisch erfgoed is en daarom bescherming verdient.

In het begin van de 20e eeuw groeide het fietstoerisme. De ANWB-paddenstoelen waren daarom belangrijke schakels in de bewegwijzering van fietspaden.

Steviger model

Na de Tweede Wereldoorlog liet de ANWB een steviger model plaatsen, naar ontwerp van A.G.M. Boost. Deze betonnen paddenstoel kreeg verticale zijvlakken.

Enkele jaren later bleken de plaatsnamen minder goed leesbaar. Ook kostte het verwisselen van de platen op de zijvlakken meer tijd. Rond 1955 greep de Nederlandse organisatie voor verkeer en toerisme daarom terug op het oude model met schuine zijden. De meeste Boost-paddenstoelen zijn inmiddels vervangen.

Zeldzaam

De paddenstoel bíj Holten, neergezet na WOII, is nog ontworpen door Boost en daarom zeldzaam. Bij Haarle (gemeente Hellendoorn) staat een dergelijk exemplaar. Heemschut heeft de lokale overheid aldaar gesuggereerd ook die paddenstoel te beschermen.

De gemeente Vlieland heeft onlangs alle ANWB-paddenstoelen op het eiland (waaronder waarschijnlijk een Boost-paddenstoel) via Marktplaats te koop aangeboden.

Foto: De paddenstoel bíj Holten, neergezet na WOII, is ontworpen door A.G.M. Boost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.