Meteen naar de inhoud

Paleis Lofen Utrecht na eeuwen weer beleefbaar

Met de opening van de historische attractie Paleis Lofen heeft Utrecht gevierd dat het 900 jaar stadsrechten geniet. Voor het eerst in duizend jaar kan iedereen dwalen door de rijksmonumentale resten van het verdwenen keizerlijk paleis, de plek waar de stadsrechten zijn getekend en Utrecht stad is geworden.

Burgemeester Sharon Dijksma verrichtte gisteren (donderdag 2 juni) samen met wethouder Anke Klein en commissaris van de koning Hans Oosters de officiële openingshandeling. Zij deden dat door letterlijk een schop de grond in te steken en daarmee de Tijdreis Paleis Lofen naar 1122 te beginnen.

De bijzondere attractie, een initiatief van de stichting DOMunder, neemt de bezoeker mee naar het Utrecht van 1122 en het moment dat keizer Hendrik V de stadsrechten van Utrecht tekende op 2 juni 1122.

Verborgen schat

Paleis Lofen behoort tot de verborgen schatten van het Domplein. Het zit verstopt achter, tussen en onder de panden op de Vismarkt en het Domplein. Ooit was dit een prachtig middeleeuws paleis waar de keizer rechtsprak, gasten ontving en feesten gaf.

Het gebouw is rond 1020 neergezet en moet indrukwekkend zijn geweest, zo’n dertig bij twaalf meter. Brand verwoestte Lofen in 1253, maar resten zijn nog steeds te vinden in de kelders onder de gebouwen tussen het Domplein en de Vismarkt.

Toegankelijk

Tot voor kort waren de sporen van Paleis Lofen eeuwenlang onzichtbaar. DOMunder en een community van betrokken Utrechters hebben de kelders toegankelijk en beleefbaar gemaakt.

De balie en het begin van Tijdreis Paleis Lofen is op Domplein 9, de Utrecht Winkel/ VVV. De reis vertrekt op vaste tijden en altijd onder begeleiding van een gids in het Nederlands of Engels. Tickets voor een volwassene kosten 10 euro en voor student of kind (adviesleeftijd vanaf 8 jaar) 7,50 euro.  www.paleislofen.nl

Tinker imagineers bedacht het concept en maakte het ontwerp.

Foto: Met een schop in de grond openen burgemeester Sharon Dijksma, wethouder Anke Klein en commissaris van de koning Hans Oosters Paleis Lofen (foto Koen Peters).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: