Meteen naar de inhoud

Paleis Noordeinde krijgt 191 zonnepanelen

Paleis Noordeinde

Er komen 191 zonnepanelen op de daken van Paleis Noordeinde (66 en 68) in Den Haag. In het rijksmonument bevinden zich de werkvertrekken van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook de meeste medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis zijn er actief.

Onderzoek van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) heeft uitgewezen, dat op het werkpaleis met zijn bijzondere functie veilig zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Het gebouw gaat door het opwekken van energie voor eigen gebruik positief bijdragen aan het Klimaatakkoord en de klimaatambities van het rijk. Paleis Noordeinde is eigendom van de staat en bij wet aan de koning ter beschikking gesteld voor het uitoefenen van zijn functie.

Aanpassingen

Voor de constructie worden innovaties toegepast. Brandveiligheid- en elektrotechnische installaties voldoen straks aan de maximale veiligheidseisen. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf zijn deze aanpassingen, samen met voorzieningen die getroffen worden om het zicht op het paleis in stand te houden, van invloed op de hoogte van de investering in de zonnepanelen.

De energieproductie van de 191 panelen op Paleis Noordeinde zal 68,1 MWh per jaar zijn. Per MWh duurzaam opgewekte energie komt er 0,34 ton minder CO2 in de atmosfeer. De maximale CO2-reductie betreft 23,1 ton CO2 per jaar.

Exterieur ongewijzigd

Het RVB past naar eigen zeggen maatwerk toe en kijkt wat wel en niet kan binnen een specifiek rijksmonument. Mede door te kiezen voor egaal zwarte panelen blijven het karakteristieke uiterlijk en de typologie van het paleis behouden en worden de zichtlijnen niet belemmerd vanaf het openbare gebied rond het werkpaleis.

Daarmee blijft het exterieur van het paleis ongewijzigd. Het ontwerp van de verduurzaming past ook binnen de advieslijn Standpunt zonnepanelen op Rijksmonumenten van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en die van overige betrokken instanties zoals de gemeente Den Haag.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van het Rijksvastgoedbedrijf. Naast het plaatsen van zonnepanelen op Paleis Noordeinde wordt op andere manieren gewerkt aan verduurzaming van de overige twee paleizen die de koning ter beschikking zijn gesteld: Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Zo zijn in alle paleizen de lampen waaronder de kroonluchters vervangen door ledverlichting, wordt gefaseerd monumentenglas aangebracht en waar mogelijk de isolatie verbeterd. De kennis die nu is opgedaan zal naar verwachting bijdragen aan toekomstige projecten van het RVB op het gebied van zonnepanelen.

Foto: Het exterieur van Paleis Noordeinde blijft volgens het Rijksvastgoedbedrijf ongewijzigd (foto Kelle Schouten).

 

 

1 reactie op “Paleis Noordeinde krijgt 191 zonnepanelen”

  1. Mooi! Welk soort zonnepanelen worden daar gebruikt?
    Wij wonen ook in een Rijksmonument, vandaar deze vraag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: