Palmyra: Stad van Duizend Zuilen in Deventer

palmyra-in-het-klein

In Museum De Waag te Deventer is tot en met 12 februari 2017 de tentoonstelling Palmyra, Stad van Duizend Zuilen te zien. De expositie toont de Syrische stad door de eeuwen heen, van haar ontdekking door de westerse wereld in de 17e eeuw tot de recente dramatische gebeurtenissen die haar wereldwijd bekendheid hebben gegeven.

Aanleiding voor de tentoonstelling zijn de recente vernielingen door terreurbeweging IS in de belangrijkste archeologische site van Syrië én de bijzondere band van die stad met Deventer.

Meer dan drie eeuwen geleden liet de Deventer geleerde en burgemeester Gisbert Cuper (1644-1716) een kolossaal schilderij van Palmyra maken, dat het begin markeert van een eeuwenlange fascinatie voor de mythische stad.

Schilderij

In 1694 arriveerde het ruim vier meter brede schilderij Gezicht op Palmyra van de Nederlandse schilder Hofstede in het woonhuis van Cuper aan het Grote Kerkhof in Deventer. Het is de oudste verbeelding van de Syrische oase en staat aan het begin van de ontdekking van Palmyra door het westen.

Het imposante werk wordt bewaard in het Allard Pierson Museum te Amsterdam. Na drie eeuwen afwezigheid keert het voor deze tentoonstelling even terug naar de Koekstad.

Veel gezichten

Palmyra blijkt niets van haar mythische aantrekkingskracht te hebben verloren. Tal van topstukken uit diverse Nederlandse musea en bibliotheken en uit de stedelijke erfgoedcollectie van Deventer laten een voortdurend veranderende stad zien: de Stad van Duizend Zuilen kent veel gezichten.

De expositie, georganiseerd door Deventer Verhaal, is tot stand gekomen in samenwerking met Archeologie Deventer, het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, het Allard Pierson Museum Amsterdam en Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een donatie van de Stichting Zabawas en een bijdrage uit het Coöperatiefonds van Rabobank Salland.

Museum De Waag, Brink 56 te Deventer, is open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Rondleidingen elke zondag vanaf 13 november tot en met zondag 18 december, van 12.00 uur -13.00 uur en van 13.30 uur -14.30 uur. www.museumdewaag.nl

 Illustratie: Affiche-beeld van Palmyra.