Pepergasthuis Groningen behouden voor sociale woningmarkt

Het Pepergasthuis uit 1405, een van de oudste gasthuizen in de binnenstad van Groningen, blijft behouden voor de sociale woningmarkt. De voorgenomen verkoop van het huis, eigendom van woningcorporatie Lefier, gaat niet door. De gemeente Groningen, Lefier en de koper hebben daarover een akkoord bereikt.

Met de overeenkomst blijft het Pepergasthuis in handen van Lefier en blijven de huizen behouden voor de sociale sector.

Intensief traject

Met het akkoord komt een einde aan een intensief traject van overleg. Voor Lefier houdt dit in dat de bestaande verkoopovereenkomst ontbonden wordt en dat zij eigenaar blijft van het monumentale complex.

De lokale overheid op haar beurt trekt haar juridische bezwaarprocedure in, waarbij afspraken zijn gemaakt tussen Lefier en de gemeente over de bouw van nieuwe sociale huurwoningen. De beoogde koper ziet af van de transactie. In ruil voor zijn medewerking is hem ander vastgoed in de Groningse hoofdstad te koop aangeboden.

‘Blij en opgelucht’

Verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf is ‘ontzettend blij en opgelucht’ dat het Pepergasthuis behouden blijft voor de bewoners.

“Daarbij behoudt het monumentale pand zijn historische sociale- en maatschappelijke functie voor de stad Groningen. Dankzij de samenwerking en de bereidwilligheid van alle partijen is er nu een oplossing”.

2 thoughts on “Pepergasthuis Groningen behouden voor sociale woningmarkt

  1. Op tijd heeft de woningbouwvereniging zich gerealiseerd waarvoor zij in het leven geroepen is.
    Daarvoor was wel publieke actie voor nodig.
    Een geval van eens en niet weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.