Pieter van Vollenhovenprijs voor herbestemming NDSM-Kraan

Piter van Vollenhovenprijs
Pieter van Vollenhovenprijs

Edwin Kornmann Rudi, initiatiefnemer van de herbestemming van de NDSM-Kraan in Amsterdam-Noord tot design hotel, nam op vrijdag 24 juni de Pieter van Vollenhovenprijs in ontvangst. De naamgever reikte de award persoonlijk uit in wat nu Crane Hotel Faralda heet.

Kornmann Rudi bracht volgens de jury een unieke transformatie tot stand van de laatst overgebleven kraan op de werf van de voormalige Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij, de NDSM-werf die in 1984 haar poorten sloot.

Behoud en herontwikkeling van de monumentale kraan 13 was de droom waar Kornmann Rudi in 2011 aan begon. De kraan, toentertijd in zeer slechte staat, werd een gevaar voor de omgeving. Om sloop te voorkomen – wat veel industriële beeldbepalende landmarks eerder overkwam – legde Kornmann Rudi een ambitieus plan neer: een ontwikkeling die constructief, financieel en vooral qua uitvoering volgens de jury zijn weerga niet kent. Bovenin de kraan moesten drie luxe suites komen. Verder waren een panoramalounge en een spa pool gepland.

Restauratie

Inmiddels is het 280 ton zware gevaarte een design hotel met internationale allure. Daar ging een uitzonderlijke restauratie met veel tegenslagen aan vooraf.

Een groot team ingenieurs, specialisten en aannemers moest tal van oplossingen aandragen voor de constructieve uitdagingen. Ook financieel werden creatieve oplossingen gevonden door stakeholders te betrekken die goederen beschikbaar stelden en aannemers die achtergesteld betaald konden worden. Dagelijks werden grote en kleine hobbels overwonnen, maar het vooruitzicht dat een uniek monument kon worden neergezet motiveerde iedereen.

Na een voorbereiding van meer dan twee jaar kon de kraan in 2013 worden ontmanteld, verscheept en gerestaureerd. Een half jaar later werd het industriële bouwwerk teruggeplaatst. Uiteindelijk duurden afbouw, inrichting en vergunningprocedure nog tot eind 2015. De laatste vergunning is dit jaar verstrekt.

Missie

Kraan 13, omgedoopt tot Crane Hotel Faralda Amsterdam, heeft als missie: het bevorderen van communicatie en het verkrijgen van onderling begrip. Elk probleem kan worden opgelost, dat is wat de Friese initiatiefnemer met de ontwikkeling van de kraan wil laten zien.

De jury beloont de herbestemming onder meer vanwege haar originaliteit, maar bovenal krijgt Kornmann Rudi de prijs voor zijn doorzettingsvermogen. Gedurende het proces waren meer aanpassingen noodzakelijk dan voorzien. Nieuwe eisen kwamen tijdens de restauratie naar voren, wat kostbare aanpassingen tot gevolg had.

Al deze obstakels hebben de initiatiefnemer niet weerhouden door te gaan. Het Faralda Crane Hotel Amsterdam gooit nu hoge ogen. Het project heeft aantrekkingskracht en is inmiddels voor verschillende horeca prijzen genomineerd

Extra aandacht

Monumenten die wachten op een (nieuwe) bestemming zijn veelal verloren zonder de inzet van mensen die de uitdaging aangaan een monument te kopen, te restaureren en exploitabel te maken. Met de Pieter van Vollenhovenprijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, krijgt het behoud van monumenten door herbestemming extra aandacht.