Pioniers van het volksgeluk

Pioniers van het volksgelukVerhalen achter oude graven op de begraafplaats van Oude Pekela is het nieuwste boekje in een reeks van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) over kerkhoven en begraafplaatsen in de provincie Groningen. De publicatie wordt op 26 april in de Wedderwegkerk te Oude Pekela gepresenteerd.

Schrijfster Inge Dekker beperkt zich in de uitgave niet tot de ‘harde stenen’, maar zag die als vertrekpunt voor een inkijkje in de sociaal-culturele geschiedenis van deze ooit welvarende veenkolonie. Vanaf het kerkhof neemt zij de lezer mee naar de periode tussen 1800 en 1900.

Turfwinning, scheepsbouw, scheepvaart en landbouw dreven de economie. Tegelijkertijd kwam er meer aandacht voor het volk, voor onderwijs en zorg voor de ‘minvermogenden’. De graven van een aantal hoofdrolspelers zijn nog steeds te vinden op het kerkhof. Wie waren de pioniers van het ‘volksgeluk’?

Verhalen

Sinds 2015 behoort de kerk aan de Wedderweg tot de Groninger Kerkenfamilie.

Hoewel de stichting het kerkhof weliswaar niet tot haar bezit kan rekenen, vroeg zij schrijfster en historicus en ‘nije Ol Pekelder’ Inge Dekker een publicatie te wijden aan de verhalen achter een aantal graven van hoofdrolspelers in de bijzondere sociaal-culturele geschiedenis van Oude Pekela.

Dekker studeerde onder meer geschiedenis en werkte als redacteur voor diverse media en organisaties. Zij onderzoekt en publiceert graag over ‘vergeten’ of onderbelichte verhalen rond landschap en erfgoed. Sinds enkele jaren doet zij dit vanuit Oost-Groningen.

Boekinformatie

In 2017 schreef Dekker in dezelfde Kerkhovenreeks al Stille getuigenis van een tijdelijk bestaan – Over Molukse kindergraven en het leven in Woonoord Carel Coenraadpolder.

De nieuwste uitgave Pioniers van het volksgeluk is vanaf vrijdag 26 april te bestellen via de (web)winkel van de Stichting Oude Groninger Kerken www.groningerkerken.nl/winkel of telefonisch via 050-3123569. Het boekje kost 6 euro. Donateurs van de Stichting Oude Groninger Kerken krijgen 20 procent korting en betalen 4,80 euro.