Ga naar de inhoud

Poortgebouw domein Roosendael onder de loep

Al bijna 250 jaar begroet een statige classicistische toegangspoort de bezoekers aan domein Roosendael in Vlaanderen. De monumentale poort met kwartronde muur werd opgetrokken toen het de voormalige cisterciënserinnenabdij voor de wind ging. Om het beeldbepalende monument duurzaam te bewaren, wordt de vochthuishouding van de muur onderzocht.

Roosendael ligt vlakbij de Nete in Sint-Katelijne-Waver. Zo’n 800 jaar geleden werd er een cisterciënzerabdij opgericht. Na de Franse revolutie kwam ook dit religieus domein in private handen en werd het omgevormd tot buitenverblijf met een Engelse landschapstuin.

Mix

Vandaag de dag maakt de mix van landschap en gebouwen een bezoek aan Roosendael de moeite waard. Groepen kunnen er terecht in een jeugdverblijfcentrum en ook kampeerders en fietstoeristen zijn welkom. Op het ogenblik is het deel binnen de slotgracht afgesloten voor publiek als gevolg van de coronapandemie.

Wie geregeld langs het domein wandelt, heeft wellicht opgemerkt dat er iets veranderd is aan de achterkant van de westelijke muur van het poortgebouw. Daar onderzoekt de Stichting Kempens Landschap dankzij een premie van het agentschap Onroerend Erfgoed hoe de muur het best gerestaureerd kan worden.

Uitdaging

Volgens gedeputeerde Kathleen Helsen van de provincie Antwerpen en covoorzitter van het Kempens Landschap kocht de organisatie Roosendael in 2004. Sindsdien zette zij samen met de gemeente Sint-Katelijne-Waver stappen om de monumenten en het landschap op te waarderen.

“Restauratie van de muur van het poortgebouw blijft echter een uitdaging. Het pleisterwerk met natuursteenimitatie werd dertig jaar geleden opgeknapt en twintig jaar terug zijn ook de dekstenen bovenop de muur herplaatst. Ondanks verschillende herstellingen blijven er problemen opduiken en vertoont het pleisterwerk steeds opnieuw dezelfde schade”.

Proefopstelling

“Hoe die schade ontstaat, weten we niet precies”, verklaart Helsens’ collega Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en eveneens covoorzitter van het Kempens Landschap.

“Daarom is nu een proefopstelling gemaakt met twee verschillende restauratieopties en een zone zonder ingrepen die twee jaar gemonitord worden. Zo wordt jaarlijks het vochtgehalte gemeten met een calciumcarbidetest. Nadien kunnen we een onderbouwde beslissing nemen om de muur volledig aan te pakken, wat afhankelijk van de resultaten een beperkte of ingrijpender restauratie zal betekenen. Het agentschap Onroerend Erfgoed draagt 7.817 euro subsidie bij voor het onderzoek, dat in totaal 11.824 euro kost”.

In goede handen

Burgemeester Kristof Sels van Sint-Katelijne-Waver zegt ervan overtuigd te zijn dat de muur in goede handen is, wat het onderzoek ook uitwijst.

“Het zal even duren, maar duurzame herstelling van het poortgebouw is een fijn vooruitzicht. De poort is immers het visitekaartje van dit waardevolle erfgoed in onze gemeente”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.