Ga naar de inhoud

Postkantoor Heemstede mag monument worden

De rechtbank heeft de bezwaren tegen de aanwijzing als gemeentelijk monument van het voormalige postkantoor aan de Binnenweg 160 te Heemstede ongegrond verklaard. Daarmee is de voorgenomen sloop door de eigenaar/ontwikkelaar opnieuw voorkomen.

Het verzoek tot aanwijzing als monument van het postkantoor (1960) uit de wederopbouwperiode stamt uit oktober 2021 Het is destijds ingediend door een erfgoedcoalitie van de Historische Vereniging HeemstedeBennebroek, het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut.

Aanvraag gehonoreerd

Burgemeester en wethouders van Heemstede hebben de monumentenaanvraag gehonoreerd. Zij verklaarden het bezwaar ertegen van de eigenaar na advies door een onafhankelijke bezwaarcommissie ongegrond. De eigenaar tekende daarop beroep aan bij de rechtbank, die dat nu ook ongegrond verklaart.

Volgens de coalitie werden de procedures ondersteund door meerdere rapporten van externe deskundigenbureaus op het gebied van erfgoed. Alle spreken van hoge monumentale waarden op vele vlakken, de monumentenstatus meer dan waard. Verder was steeds een petitie van omwonenden van belang, die in totaal bijna 1.000 keer is ondertekend.

Verheugd

De erfgoedcoalitie zegt verheugd te zijn over de bekrachtiging van de monumentenstatus door de rechtbank. “Daarmee wordt recht gedaan aan behoud van het monumentale postkantoor en wordt sloop voorkomen”.

Volgens de coalitie hebben de gemeente Heemstede en de rechtbank terecht het maatschappelijk (erfgoed)belang laten prevaleren boven het particuliere belang. De eigenaar/ontwikkelaar kan hierdoor zijn plannen voor sloop en nieuwbouw niet uitvoeren.

“Wij hopen dat er een alternatief plan komt met behoud van het monument, waar wij vanaf het begin op hebben aangestuurd. Wij zullen het vervolgproces monitoren om (behoud van) de erfgoedwaarden te bewaken”, aldus de coalitie in een persverklaring.

Foto: Historische foto van het postkantoor in Heemstede (foto petities.nl).

1 reactie op “Postkantoor Heemstede mag monument worden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.