Meteen naar de inhoud

Prestigieuze prijzen Gare Maritime Brussel

De transformatie van het historische Gare Maritime in Brussel, naar ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Neutelings-Riedijk, is gelauwerd met een RES Award 2020 en de ARC20-Architectuur Award voor stedelijke vernieuwing.

Ooit was Gare Maritime het grootste goederenstation van Europa, nu is het in opdracht van de Extensa Group door Neutelings-Riedijk in samenwerking met Bureau Bouwtechniek omgevormd tot overdekt winkelcentrum met kantoorruimten en een wandelgebied.

De vakjury van de RES Award 2020 benadrukte dat de herbestemming een nieuwe stedelijkheid heeft doen ontstaan. Met behoud van het historische karakter heeft het kolossale gebouw andere functies gekregen waardoor het voor de toekomst behouden blijft.

Hout

Neutelings Riedijk Architecten schetste de ‘overdekte stad waar het nooit regent’ volledig in hout. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van duurzame ontwikkeling.

Het ontwerp van twaalf houten paviljoens met boulevards, straten, parkjes, pleinen en binnentuinen doet denken aan de Ramblas in Barcelona.

Tuinen en mozaïeken

Langs de boulevards zijn tien tuinen ingedeeld volgens vier thema’s: bostuin, bloementuin, gras- en geurtuin. In de ruimten zijn acht mozaïeken te zien van de Nederlands-Belgische kunstenaar Henri Jacobs, onder meer bekend van art nouveau-werken in de openbare ruimte. Jacobs maakte voor de mozaïeken gebruik van  authentieke oude kasseien.

In zijn gedrukte editie van april – 2021 publiceert magazine MONUMENTAAL een uitvoerige reportage over het uitdagende project.

Foto: Gare Maritime in Brussel is nu een inspirerende plek voor jonge en gevestigde bedrijven met een aangename publieke ruimte voor grote en kleinere evenementen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: