Prijs voor Herdenkingsmonument Koudekerke

Monumentaal-Prijs voor Herdenkingsmonument Koudekerke

In Bevrijdingsmuseum Zeeland te Nieuwdorp is op dinsdag 21 april 2015 de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten toegekend aan Herdenkingsmonument 1940-1945 te Koudekerke. Uit vijf genomineerden wees de jury dit oorlogsmonument aan als het best beheerde, behouden en meest ‘levende’ in de provincie Zeeland.

De overige vier genomineerden waren het Park Toorenvliedt Middelburg, Domburgse Oorlogsmonumenten, het Frans militair ereveld in Kapelle en het Oorlogsmonument Hoedekenskerke. De Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten bestaat uit een stimuleringsbijdrage van 1.000 euro te besteden aan activiteiten rond het monument en een bordje met QR-code om bij het monument te plaatsen.

Gered

De jury roemt het Herdenkingsmonument 1940-1945 Koudekerke temeer, omdat het een ‘gered’ monument is. Enkele jaren geleden was het door de dorpsgemeenschap zelfs bijna vergeten.

De recente restauratie en verplaatsing laten zien hoe vrijwilligers met relatief bescheiden middelen een monument een tweede leven kunnen geven. De oorlogsverhalen gaan in het dorp nu weer van mond tot mond, mede door onderzoek en de recente publicatie van een boek over Koudekerke in de Tweede Wereldoorlog.

Nationale Viering van de Bevrijding

De Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten wordt jaarlijks uitgereikt in de provincie waar de 5 mei-lezing plaatsvindt. Dit jaar is dat Zeeland. De award is in het leven geroepen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei om het belang van goed beheer en behoud van oorlogsmonumenten te onderstrepen en betrokkenen te stimuleren monumenten levend te houden.

Foto: Vlnr: Joan Leemhuis-Stout, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei, Dorine Noorlander, voorzitter Dorpsraad Koudekerke, Hans Sakkers, lid Dorpsraad Koudekerke en juryvoorzitter Han Polman, commissaris van de Koning in Zeeland (foto Mieke Wijnen).