Meteen naar de inhoud

Prima opkomst Open Monumentendag Vlaanderen

Meer dan 700 activiteiten op ruim 400 erfgoedplekken: daarmee was Open Monumentendag in Vlaanderen op het vlak van aanbod vergelijkbaar met de edities in pre-coronatijden.

De monumenten die traditioneel de meeste bezoekers trekken (bekende gebouwen in grotere steden) lieten dit jaar enkel beperkte groepen toe als gevolg van aanhoudende coronamaatregelen. Die plekken waren dan ook in een mum van tijd volgeboekt.

De opkomst in Vlaanderen was over het algemeen zeer goed. Aan de hand van steekproeven wordt het totale bezoekersaantal geschat op 300.000 tot 350.000.

Bruggenbouwers

“Monumenten kunnen bruggenbouwers zijn”, weet directeur Matthias Francken van de Vlaamse erfgoedorganisatie Herita.

”Ze brengen mensen letterlijk en figuurlijk samen. Wij hebben de lokale organisatoren opgeroepen om met een inclusieve bril te kijken naar de erfgoedplekken die ons na aan het hart liggen. De positieve respons die we terugkregen was overweldigend en hartverwarmend”.

Kasteel van Heers

In Limburg was het kasteel van Heers (foto) een grote trekpleister. Volgens Jonas Devos, Herita’s afdelingshoofd site-​ontwikkeling, was het lang geleden dat mensen nog echt binnen konden kijken in dit gebouw. “We merken dat het publiek erg begaan is met de toekomst van het kasteel”.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: