Primeur voor Grevelingen: eerste Tiny Sea Forest

2021 belooft een bijzonder jaar te worden voor de Grevelingen. In juni hopen IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer in Zeeland het eerste Tiny Sea Forest ter wereld aan te leggen, een afgeleide van de Tiny Forests op land.

Op land heeft IVN Natuureducatie al meer dan 100 Tiny Forests tot stand gebracht. De dichtbegroeide bosjes, vlakbij stedelijk gebied, hebben de grootte van een tennisbaan en zijn ideaal om de biodiversiteit en natuureducatie te stimuleren. Met het idee voor de eerste onderwater-variant kwam IVN bij Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer.

Zeegras

Rijkswaterstaat is, als waterkwaliteitsbeheerder, bezig met projecten in de Grevelingen. Een ervan is de herintroductie van groot zeegras als stimulans voor de biodiversiteit.

De soort kwam tot de afsluiting ter plekke in groten getale voor. De laatste jaren wordt groot zeegras in proefopstellingen weer geplant en het verloop gemonitord. Ook voor het nieuwe onderwaterbos zal zeegras naar verwachting een belangrijke soort zijn.

Onderwaterbos

Het onderwaterbos wordt komende zomer op locatie nabij de Brouwersdam aangelegd. Studenten van de Hogeschool Zeeland hebben de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de inrichtingsvormen. Daarbij zijn ook drie basisscholen betrokken.

De komende maanden staat verdere uitwerking van de ideeën op stapel. Zo wordt gedacht aan soorten die in een onderwaterbos thuis horen, structuren die onderwater geplaatst kunnen worden waaraan nieuw leven zich kan vestigen en aan vormen van beleving.

Beleving

Beleving en educatie zijn volgens de drie natuurorganisaties belangrijke doelen in het nieuwe bos. Zo moeten basisschoolklassen kunnen worden ontvangen, moet een veilige manier van (onderwater)beleving mogelijk zijn en wordt gekeken of men ook zonder begeleiding van gidsen/docenten op pad kan gaan in of nabij het bos.

De initiatiefnemers gebruiken de komende periode om ook die plannen verder uit te werken. Zo wordt gedacht aan een vlonderbrug, stapstenen of zelfs een variant met glas waardoor de bodem goed te zien is. Voor alles geldt dat scherp gekeken moet worden naar de veiligheid, toekomstig beheer en de financiële middelen.

Grevelingenweek

IVN, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hopen de wereldprimeur Tiny Sea Forest Grevelingen in de Grevelingenweek van 18 tot en met 27 juni te kunnen openen.

Foto: Paul Koopman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.