Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 gewonnen. Dat heeft het fonds vandaag (donderdag 9 mei) bekend gemaakt. Aan de jaarlijkse oeuvreprijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden.

De Hollandsche Molen, gevestigd in Amsterdam, krijgt de award vanwege ‘haar actieve en dynamische rol bij het molenbehoud in Nederland in de breedste zin des woords. Door het werk van de vereniging zijn honderden molens bewaard gebleven en in veel gevallen weer in beweging gekomen’.

Directeur Nicole Bakker en haar voorganger Leo Endedijk waren totaal verrast toen zij uit handen van Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de toekenning officieel kregen uitgereikt bij molen De Gooijer in Amsterdam. Bakker: “Dit is een enorme eer voor De Hollandsche Molen. Wij zien de prijs als stimulans extra hard te blijven werken voor behoud van deze bijzondere monumenten”.

Meer draagvlak

Het Cultuurfonds heeft niet alleen veel waardering voor het fysieke behoud van molens, zo blijkt uit de toekenningsbrief.

“Ook is het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van molens en de interesse voor het cultureel erfgoed aanzienlijk toegenomen waarmee de wind- en watermolens een niet weg te denken plaats hebben verworven in de Nederlandse samenleving”.

Lof voor Leo Endedijk

Verder heeft het Cultuurfonds lovende woorden voor oud-directeur Leo Endedijk, nu hoofd belangenbehartiging bij de vereniging.

“Mede dankzij de bevlogenheid en deskundigheid van Endedijk is het de afgelopen decennia gelukt alle partijen die in Nederland molens beschermen eendrachtig te laten optrekken, en de molen als icoon voor ons land in ere te houden”.

Geldbedrag en fonds op naam

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 is als gezegd een bedrag van 150.000 euro verbonden.

De helft daarvan gaat als startkapitaal in een fonds op naam dat vereniging De Hollandsche Molen samen met het Cultuurfonds een bestemming naar keuze gaat geven. Wat die bestemming is, wordt door De Hollandsche Molen en het Cultuurfonds later dit jaar bepaald.

Nationale Molendag

Directeur Nicole Bakker zegt het extra mooi te vinden dat de bekendmaking heeft plaatsgevonden vlak voor Nationale  Molendag, komend weekeinde.

“De prijs is weliswaar aan De Hollandsche Molen toegekend, maar had de vereniging nooit kunnen krijgen zonder de inzet van alle vrijwilligers, onder wie de vrijwillige molenaars, die zich voor de molenzaak inzetten. Tijdens Nationale Molendag openen zij hun deuren open voor publiek. Een recordaantal van ruim 760 molens doet mee en het groeiende aantal bezoekers de afgelopen jaren onderstreept dat molens bij Nederland horen”.

Foto: Vlnr. Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Nicole Bakker, directeur, en Leo Endedijk, hoofd belangenbehartiging van De Hollandsche Molen (foto Floris Heuer).