Publiek denkt mee over toekomst Fort Benoorden

Recreatieschap Spaarnwoude laat de omgeving meedenken over een nieuwe toekomst voor het monumentale Fort Benoorden Spaarndam en het naastgelegen munitiebos. Uitgangspunt: vergroting van de belevingswaarde van ‘Het Benoorden’ met behoud van de cultuurhistorische waarde.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het nieuwe online platform www.hetbenoorden.nl.

Op 29 augustus is er bovendien een open dag, waarbij het publiek ter plaatse een mening kan geven. Naast het online en offline participatieprogramma laat het recreatieschap zich in deze eerste fase van herbestemming adviseren door verschillende belangenvertegenwoordigers.

Structurelere oplossing

De hoeveelheid en diversiteit historische schilderingen en tekeningen, ontdekt door vrijwilligers van de stichting Krayenhoff, maken Fort Benoorden en het voormalige munitiecomplex uniek binnen de Stelling van Amsterdam.

Het Recreatieschap Spaarnwoude, beheerder van het fort, besteedt jaarlijks circa 50.000 euro aan onderhoud en noodmaatregelen. Zo is een aantal jaren geleden het lekkende dak gerestaureerd en zijn recentelijk werkzaamheden begonnen, gericht op conservering van de muurschilderingen.

Vrijwilligers dragen bij aan het onderhoud en organiseren nu en dan een open dag. Maar er is behoefte aan een structurelere oplossing opdat de locatie door meer mensen kan worden beleefd. Dat zo’n oplossing nodig is, werd in juni nog eens extra duidelijk toen bij een inbraak onderdelen van historische wapens, de fortsleutels en lampen uit het fort verdwenen.

Participatieprogramma

Het Recreatieschap Spaarnwoude trekt ruim een jaar uit om in overleg met de omgeving te komen tot een ‘bidbook’ waarin de wensen, grenzen en mogelijke herbestemmingsrichtingen staan beschreven.

Streven is dit bidbook volgend jaar aan het bestuur te presenteren. Daarna volgt een besluit over het vervolg. Het schap wordt bij het proces geadviseerd door BOEi, non-profit organisatie gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.