Publiek omarmt corona editie Open Monumentendag

Organisator de Stichting Nederland Monumentenland blikt naar eigen zeggen tevreden terug op een goed bezochte, zonnige Open Monumentendag 2020. Volgens de stichting was op 12 en 13 september sprake van een ontspannen sfeer en hield het publiek zich aan de regels.

Veel belangstellenden waren blij dat de grootste culturele manifestatie van Nederland doorging, zij het ‘anders dan anders’. Zo is gretig gebruik gemaakt van speciale fiets- en wandelroutes in de buitenlucht.

Een gift van het Fonds voor Cultuurparticipatie stelde de organisatie in staat een reserveringssysteem aan te schaffen. Dat zorgde voor locaties zonder wachtrijen.

Het aantal bezoekers nam ten opzichte van vorig jaar weliswaar met ongeveer 50 procent af, maar die terugloop werd grotendeels gecompenseerd door een enorm aantal actieve bezoekers van de in korte tijd geproduceerde digitale programma’s.

Online beleving

Gemeenten met een volledig virtueel aanbod mochten zich in veel online belangstelling verheugen, zoals Den Haag met maar liefst 60 digitale openstellingen.

Ook ‘s Hertogenbosch trok met 6.000 online kijkers veel publiek. Haar online programmering blijft voorlopig beschikbaar. De digitale insteek zal naar verwachting een blijvend onderdeel zijn van volgende edities opdat ook mensen die er niet op uit kunnen, kunnen meegenieten van Open Monumentendag.

De jaarlijkse klassendag werd in veel steden – denk aan Amsterdam en Woerden – traditiegetrouw gehouden op de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag.

Voorlichting

Dit jaar is fors geïnvesteerd in voorlichting. Het publiek werd verzocht vooral een bezoek te plannen en Open Monumentendag lokaal te beleven. Voor zover bekend hebben zich hierdoor geen incidenten voorgedaan.

Marlo Reeders, directeur van Nederland Monumentenland, verklaarde vandaag (maandag 14 september) ‘enorm veel bewondering’ te hebben voor eenieder die zich heeft ingezet om deze ‘corona-editie’ van Open Monumentendag niet alleen door te laten gaan, maar ook tot een succes te maken.

“Ondanks de anderhalve meter maatregelen waren lokale comités en vrijwilligers enthousiast om de verbinding met elkaar te zoeken en hun liefde voor monumenten uit te dragen. Grote pluim ook naar de bezoekers die hier dankbaar gebruik van hebben gemaakt en op respectvolle manier massaal hun interesse toonden”.

Sponsors

Open Monumentendag werd vorig jaar bezocht door 1,2 miljoen liefhebbers. De grootste cultuurmanifestatie van Nederland heeft de BankGiro Loterij als hoofdsponsor en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

1 thought on “Publiek omarmt corona editie Open Monumentendag

  1. Wordt het niet tijd, dat de toon voor monumenten wat omgebogen wordt? In plaats van: “Kijk een hoe geweldig we zijn (aantallen bezoekers en succesvolle evenementen), naar een meer vanzelfsprekend bestaansrecht. Inderdaad, er is veel voor gelobbyd, maar we hoeven er niet in te blijven steken. Verder zeggen aantallen me niet zoveel: zijn dat individuele bezoekers, of gelden 10 bezochte monumenten door 1 persoon toch als 10? En wordt er overal wel goed geteld? Dit is natuurlijk een retorische vraag.
    Maar al met al ben ik blij met de niet aflatende positieve energie die erfgoed opwekt in de hele samenleving. Laten we er goed gebruik van maken. Het is misschien wel de meest duurzame energie die er is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.