Ga naar de inhoud

RCE gastheer vierdaagse conferentie kleurafwerking

RCE gastheer vierdaagse conferentie kleurafwerking

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is van 29 mei tot 1 juni 2024 gastheer van de Engelstalige Architectural Finishes Research Conference (AFR8) over kleurhistorisch onderzoek. Plaats van samenkomst: Amsterdam.

De vierdaagse conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met gerenommeerde partners uit de Lage Landen: het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium/Institut Royal du Patrimoine Artistique (KIK/IRPA), SRAL -The Conservation Institute, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit van Amsterdam.

Bij het congres wordt een publicatie uitgegeven met papers van professionals die zich bezighouden met kleurhistorische afwerkingen op en in gebouwen. De organisatie roept deskundigen op voor de papers abstracts in te dienen.

Thema’s

Er zijn diverse thema’s benoemd waarbinnen die kunnen vallen:

  • Standaarden 2.0: Wat hebben we geleerd van het uitbrengen en gebruiken van Europese en nationale standaarden voor onderzoek (zoals de Europese CEN 17543 en de Nederlandse ERM URL 2004)?
  • Reflectie op onderzoeken en projecten: Welke lessen kunnen worden getrokken uit voltooide onderzoeken en projecten?
  • Technische innovatie binnen het onderzoek naar afwerkingen van gebouwen: In welke mate kunnen nieuwe methoden en 21-eeuwse vaardigheden ons helpen om het vak verder te brengen?
  • Afwerkingsmaterialen en -technieken in de Lage Landen = overeenkomsten en verschillen: De conferentie richt zich op typische afwerkingen uit de Lage Lagen en zoekt tegelijkertijd naar overeenkomsten en verschillen tussen regio’s in het gebruik van materialen en technieken;
  • Transnationale invloeden door de eeuwen heen: Men gaat dieper in op de rol van samenwerking, conflict, migratie, religie en kolonisatie, en bekijken de impact hiervan onder de stereo microscoop;
  • Bewustwording rond klimaat: Wet- en regelgeving voor klimaat, milieu en gezondheid krijgt soms voorrang op onderzoek dat de organisatie wil uitvoeren. Welke acties zou zij kunnen ondernemen als het gaat om wet- en regelgeving, en om verwachte klimaatveranderingen in relatie tot giftige stoffen, duurzame producten, documentatie en de monumenten zelf?

Onderzoeksvragen

De RCE neemt de gelegenheid te baat om tijdens de conferentie onbeantwoorde vragen en opgaven naar boven te halen die voortkomen uit eerder kleurhistorisch onderzoek.

“Daarnaast brengen we experts bij elkaar en gaan we op zoek naar manieren om kennis en expertise uit te wisselen en te analyseren die niet makkelijk toegankelijk zijn voor toekomstige generaties van conservatoren, wetenschappers of onderzoekers die geïnteresseerd zijn in kleurhistorisch onderzoek”.

De rijksdienst wil over de grenzen heen samenwerkingen opzetten en een white paper opstellen om de weg vrij te maken voor toekomstige onderzoeksonderwerpen, en om aan een gezamenlijke onderzoeksagenda te werken. De reacties op deze call zullen de organisatie naar verwachting helpen te bepalen hoe tijdens de conferentie met dit onderwerp om te gaan en hoe dat het beste kan worden gepresenteerd. De RCE nodigt daarom uit om ideeën in te dienen via kleurhistorie@cultureelerfgoed.nl die zij kan gebruiken tijdens workshops en thematische netwerk- en mentorsessies.

Voorwaarden en deadlines

Op de website van de rijksdienst staat uitgebreide informatie per genoemd thema. Kijk daar ook voor meer informatie over de voorwaarden en het indienen van de abstract. De deadline voor het aanleveren van de abstract is 1 januari 2023. Als de paper wordt geselecteerd is de deadline voor het indienen van een conceptversie 8 mei 2023.

Vragen kunnen worden gesteld via kleurhistorie@cultureelerfgoed.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.