Ga naar de inhoud

RCE verleent herbestemmingssubsidie 2018

Voor de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten heeft het ministerie van OCW vorig jaar ruim 2,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Van dat bedrag is 1,7 miljoen bestemd voor onderzoek naar het herbestemmen van gebouwen met cultuurhistorische waarde en 700.000 euro voor maatregelen om die gebouwen wind- en waterdicht te maken.

Geïnteresseerden konden tot en met 30 november een aanvraag indienen. De afgelopen weken zijn de subsidieverzoeken beoordeeld door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Op 28 februari zijn de besluiten naar de aanvragers verzonden.

In totaal ontving de rijksdienst 393 subsidieverzoeken voor 421 monumenten. 374 aanvragen kwamen binnen voor het instellen van een herbestemmingsonderzoek. Daarvan zijn er 267 gehonoreerd. Voor de wind- en waterdichtregeling werden 19 verzoeken ingediend, waarvan er 14 zijn toegekend.

Afgewezen

Van de aanvragen die zijn afgewezen was de helft incompleet of voldeed niet aan de eisen van de regeling. De andere helft betreft aanvragen voor herbestemmingsonderzoek. Die zijn afgewezen wegens uitputting van het budget. Genoemde cijfers wijken volgens de RCE niet substantieel af van voorgaande jaren.

De meeste aanvragen werden ontvangen voor boerderijen (105), kerkelijke gebouwen (72) en kastelen (43).

Watertoren Stadskanaal

De watertoren van Stadskanaal is met zijn bijna 43 meter hoogte een markant rijksmonument.

De toren uit 1935 heeft zijn oorspronkelijke functie verloren en is in 2018 gekocht door initiatiefnemers die het bouwwerk willen herbestemmen. Er zijn ideeën voor kleinschalige horeca, woningen of een bed and breakfast, maar er is ook achterstallig onderhoud. Met behulp van de 7.000 euro verleende herbestemmingssubsidie kan de haalbaarheid van de plannen nader worden onderzocht.

Regeling voorkomt leegstand

De Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten bevordert duurzaam gebruik van monumenten en andere gebouwen met cultuurhistorische waarde.

De regeling voorkomt dat leegstaande monumenten in verval raken. Gebouwen waar niet eenvoudig een nieuwe functie voor te vinden is, zoals kerken, industriële gebouwen en scholen, kunnen in aanmerking komen voor financiële steun.

De regeling geldt niet alleen voor rijksmonumenten, maar ook voor provinciale en gemeentelijke monumenten en voor gebouwen zonder monumentstatus, die volgens de betreffende gemeente bijzondere cultuurhistorische waarde hebben.

Vanaf 1 oktober 2019 kunnen nieuwe subsidieaanvragen worden ingediend.

Foto: Met een subsidie van 7.000 euro wordt de herbestemming van de watertoren van Stadskanaal verder onderzocht (bron: beeldbank RCE).