Reconstructie Oostparterre tuinen Middachten

In de tuinen van Kasteel Middachten in De Steeg vallen steeds meer bomen weg in het vak tussen de Rozentuin en de Oostparterre. Reden waarom architect Peter Verhoeff opdracht heeft gekregen het vak opnieuw in te richten.

Breder plan

Het denkproces met de familie en de beheercommissie resulteerde in een breder plan.

Voor de Oostparterre is gekozen voor herstel van de door Poortman begin 20e eeuw aangelegde structuur, die weer is gebaseerd op de oorspronkelijke 17e-eeuwse aanleg. Met de werkzaamheden is inmiddels een begin gemaakt. Op het ogenblik wordt de verdiepte tuin teruggebracht en worden oude zandstenen ornamenten teruggeplaatst.

Oostparterre

Na de reconstructie wordt nagedacht over invulling van de Oostparterre. Uitgangspunt is de aanleg uit het begin van de 20e eeuw niet te kopiëren.

Dit omdat het beheer van de in het oorspronkelijk ontwerp aanwezige buxusfiguraties met eenjarigen zeer kostbaar is. Bovendien zijn ze – ook als gevolg van heersende plagen als schimmel en buxusmot – kwetsbaar. Verder biedt een en ander volgens de plannenmakers de kans een 4e tijdlaag toe te voegen aan de tuin van Middachten met een stempel anno aanvang 20e eeuw.

Foto: Reconstructie Oostparterre met graafmachines (foto Age Fennema).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.