Recordbedrag van 84,3 miljoen euro voor cultuursector

Tijdens het Goed Geld Gala, op woensdag 5 februari 2020 in Naturalis Leiden, is dankzij de deelnemers aan de BankGiro Loterij ruim 84,3 miljoen euro verdeeld onder 77 culturele organisaties, een recordbedrag.

Het in 2022 officieel te openen Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam ontvangt de grootste financiële injectie: 1,5 miljoen euro. Het geld maakt overkapping mogelijk van het schoolplein, het hart van het museum.

Paleis Het Loo in Apeldoorn toucheert 1,2 miljoen euro voor een permanente tentoonstelling over de bewoners van Oranje door de eeuwen heen. De Stichting Nederland Monumentenland op haar beurt mag 1 miljoen euro bijschrijven voor de Open Monumentendag, het laagdrempelige evenement dat het afgelopen jaar 1,2 miljoen bezoekers trok.

Verder krijgt het Stedelijk Museum Schiedam een eenmalige bijdrage van 400.000 euro en kan de Wereld van Windmolens 500.000 euro tegemoet zien voor de inrichting van een nieuw museum. De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) krijgt twee ton voor de Dag van het Kasteel. Met deze steun bouwt de stichting naar eigen zeggen haar landelijke publieksmanifestatie verder uit en blijft zo aandacht genereren voor kastelen en buitenplaatsen.

Nationaal Holocaust Museum

De deuren van Het Nationaal Holocaust Museum openen in Amsterdam op twee historische locaties: de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool.

Vele honderden kinderen werden via de kweekschool door verzetsmensen indertijd in veiligheid gebracht en ontsnapten zo aan de bezetter. Beide gebouwen worden gerenoveerd en gaan samen het Nationaal Holocaust Museum vormen. Het museum zorgt mettertijd dat de herinnering aan het verleden niet verloren gaat.

Paleis Het Loo

In 2021 wordt Paleis Het Loo in Apeldoorn heropend na een intensieve verbouwing. Nederland heeft daarmee een compleet nieuw museum over het koningshuis. Het verwacht te groeien naar 500.000 bezoekers in het openingsjaar.

Onder het voorplein, de Bassecourt, is een uitbreiding tot stand gebracht van 5.000 vierkante meter voor nieuwe ontvangst- en tentoonstellingsruimten. De bijdrage van 1,2 miljoen euro is bestemd voor de permanente tentoonstelling: Het geheim van Oranje, over de relatie van het huis van Oranje met Nederland van de 16e eeuw tot nu.

Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam geldt als voorbeeldstellend op het gebied van inclusiviteit en het verlagen van drempels. Het trekt met toegankelijke tentoonstellingen over kunst- en stadsgeschiedenis meer dan 65.000 bezoekers per jaar.

Aangemoedigd door de BankGiro Loterij Museumprijs in 2019 wil men een volgende stap zetten: uitbreiding van het museum in de ernaast gelegen voormalige bioscoop en herinrichting van het museumplein. In het souterrain gaat een lang gekoesterde droom in vervulling: een diorama vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe de wereldgeschiedenis Schiedam heeft gevormd.

Wereld van Windmolens

Bijna 100 jaar na de oprichting van Vereniging De Zaansche Molen dient zich de kans aan een nieuw molenmuseum op de Zaanse Schans te vestigen.

De Wereld van Windmolens vervangt het oude museum dat slecht toegankelijk is voor het grote aantal bezoekers.

Extra schenkingen

Dankzij de recordopbrengst van ruim 84,3 miljoen euro kon de BankGiro Loterij bovendien negentien culturele instellingen verrassen met een extra schenking voor een specifiek project of een eenmalige donatie.

In totaal is sinds 1998 dankzij de 700.000 deelnemers aan de loterij ruim 1 miljard euro uitgekeerd. www.bankgiroloterij.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.