Ga naar de inhoud

Renaat Braemprijs beloont innovatieve woonprojecten

Met de nieuwe driejaarlijkse Renaat Braemprijs bekroont de Belgische provincie Antwerpen projecten die de kwaliteit en meerwaarde van nieuwe woonvormen beklemtonen. Van 20 november tot en met 20 december 2023 kunnen projecten worden ingediend. Naast een vak- en publieksjury mogen inwoners van de provincie hun stem uitbrengen.

De architectuurprijs, vernoemd naar een vooraanstaande Belgische architect, is bedoeld om durfals die gaan voor nieuwe woonvormen een duwtje in de rug te geven. AR-TUR, het cultureel platform voor architectuur en ruimte, ondersteunt de provincie Antwerpen bij de organisatie.

Veranderende samenleving

Verantwoordelijk gedeputeerde Kathleen Helsen (Wonen) wijst op de veranderende samenleving. “De bevolking wordt ouder, er zijn meer alleenstaanden en het aantal samengestelde gezinnen groeit. Een klassieke eengezinswoning of appartement is niet altijd ideaal, er is nood aan nieuwe woonvormen. Met deze architectuurprijs willen we een antwoord bieden op maatschappelijke uitdagingen zoals vereenzaming, schaarse bewoonbare ruimte, duurzaamheid… én tegelijk een stimulans geven aan de diversiteit van het woningaanbod in onze provincie. We kijken uit naar alle innovatieve projecten die zich kunnen bekronen als winnaar van de eerste Renaat Braemprijs”.

Jury

Een vakjury selecteert uit alle inzendingen acht projecten. Na een bezoek aan de projecten duiden zowel de vakjury als een publieksjury één laureaat aan. Geïnteresseerden voor de publieksjury kunnen zich kandidaat stellen via www.renaatbraemprijs.be.

Daarnaast krijgen alle inwoners uit de provincie Antwerpen de kans om via de website hun stem uit te brengen. De prijsuitreiking vindt plaats op 23 mei 2024 in het provinciehuis in Antwerpen.

Renaat Braem

Architect Renaat Braem (1910-2001) was een sociaal geëngageerde denker, die zijn opleiding volgde in Antwerpen. Na een stage in het atelier van de wereldberoemde Le Corbusier, werd hij hoogleraar en stond aan de wieg van enkele architectuurtijdschriften en tentoonstellingen in België. De provincie Antwerpen koppelt zijn naam aan de nieuwe prijs omwille van parallellen die terugkomen in ’s mans werk en omwille van zijn overtuiging in de sociale rol van architectuur, die vandaag de dag nog steeds relevant is.

Een project indienen kan vanaf 20 november tot 20 december 2023 via www.renaatbraemprijs.be. Alleen projecten in de provincie Antwerpen die ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd, komen in aanmerking. Ze dienen minstens een half jaar bewoond te zijn.

Geïnteresseerden voor de publieksjury kunnen zich vanaf 20 november aanmelden via de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d