Renovatie Boijmans Van Beuningen naar ontwerp Mecanoo

Mecanoo architecten gaat het ontwerp maken voor de grootscheepse renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Een beoordelingscommissie koos unaniem voor het vermaarde bureau uit Delft onder leiding van Francine Houben.

De commissie bestond uit rijksbouwmeester Floris Alkemade, architect André van Stigt, voormalig directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) Cees van ’t Veen, de directie en experts van de gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen.

Visie

De beoordelingscommissie zegt ‘zeer te spreken’ te zijn over de integrale visie en de allesomvattende benadering van Mecanoo. “De visie van het bureau bevat flexibiliteit om tot goede ontwerpoplossingen te komen voor bestaande knelpunten”.

Centraal staan een betere beleving van het museum, verbinding van de expositieruimte met het park en de stad en restauratie en verduurzaming van de monumentale bouwdelen.

Enorme inzet

Volgens architect Francine Houben heeft het team van Mecanoo ‘met enorme inzet’ aan de visie gewerkt. “De komende maanden gaan we een en ander met dezelfde energie uitwerken. De monumentale gebouwen worden in ere hersteld, de route door Boijmans wordt logischer en er ontstaat een betere verbinding met de stad en het Museumpark”.

Directeuren Ina Klaassen en Sjarel Ex van Boijmans Van Beuningen zijn opgetogen over de keuze voor Mecanoo. “Rotterdam en de collectie verdienen het. Wij zijn iedereen die zich achter het museum schaart dankbaar voor de steun en de lange adem. Met de keuze voor Mecanoo kijken we uit naar een gastvrijer museum met een intense publiekservaring en een prachtige verbinding met het Museumpark en de straat”.

Vervolg en planning

De komende maanden werkt Mecanoo, in samenwerking met de lokale overheid en Museum Boijmans Van Beuningen, de visie voor de renovatie uit tot een ontwerp.

Op het ogenblik treft de gemeente Rotterdam voorbereidingen om het museumgebouw asbestvrij te maken. In 2022 begint de daadwerkelijke opknapbeurt. Het gerenoveerde museum heropent naar verwachting in 2026.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.