Ga naar de inhoud

Renovatie metrokunst Amsterdam afgerond

De renovatie van de kunstwerken in de metrostations van de Amsterdamse Oostlijn is afgerond. Om dat feit te vieren en de inzet van bewoners en erfgoedorganisaties te eren is een plaquette opgehangen op het perron van station Nieuwmarkt. Het totale ensemble van kunst in de stations en tunnelbuis is uniek in Nederland.

Kunstenaars als Willem Sandberg, Louis van Gasteren en Jan Sierhuis werden tijdens de bouw van de lijn in de jaren zeventig van de vorige eeuw aangetrokken om de brutalistische metro aan te kleden.

Discussie

Meer dan tien jaar geleden is in Amsterdam een felle discussie gevoerd over de toekomst van de kunst in de metrostations. Het idee was de werken te verwijderen als onderdeel van de modernisering van de stations. Dat voorstel stuitte echter op protesten uit bewonersorganisaties en de erfgoedwereld.

Bond Heemschut heeft zich vanaf het begin hard gemaakt voor behoud van de monumentale metrokunst. Uiteindelijk koos de gemeenteraad in 2012 voor behoud en  – indien nodig – herstel van de aanwezige kunst. Dat karwei is nu geklaard.

Foto: De kunst in de metrostations van de Amsterdamse Oostlijn is in oude glorie hersteld (foto Norman Vervat).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d