Restauratie 17e eeuws stucwerk koepel Middachten

Vaklieden hebben een begin gemaakt met de restauratie van het stucwerk van de koepel van kasteel Middachten in De Steeg (gemeente Rheden). De koepel geldt als zeldzaam gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat 17e eeuws stucwerk.

Rijk versierd

Bij de verbouwing eind 17e eeuw van het kasteel heeft bouwmeester Jacob Roman de middeleeuwse binnenplaats omgebouwd tot glorieus trappenhuis met een rijk versierde koepel.

Het ontwerp van het stuc- en houtsnijwerk, van de hand van Steven Vennecool, werd uitgevoerd door de Italiaan Francesco Ottollino. De koepel is versierd met putti en krijgsattributen, die herinneren aan krijgsdaden van de toenmalige heer van Middachten, Godard van Reede.

Kostbaar

Herstel van het stucwerk in de koepel is kostbaar; niet in de laatste plaats vanwege het omvangrijke steigerwerk dat voor de werkzaamheden nodig is.

De restauratie is mogelijk geworden doordat minister Ingrid van Engelshoven (OCW) Middachten heeft benoemd als een van de monumentale iconen van Nederlandse architectuur.

Voor de komende jaren krijgt het kasteel daarom extra financiële ondersteuning om zijn erfgoed in stand te houden, te verduurzamen en de toegankelijkheid te verbeteren. In dat kader worden de nodige herstelprojecten voorbereid.

Ook aanpak verlichting

De restauratie van het stucwerk in de koepel is in handen van ervaren vaklieden, die eerder onder andere werkten aan de balzaal van kasteel Biljoen (Velp) en de plafonds in Huis ten Bosch. Naast het stuc- en schilderwerk, wordt de aanwezige verlichting vervangen door energiezuinige lampen.

Kasteel Middachten blijft deze zomer gesloten. De tuinen zijn geopend tot en met 30 september van woensdag tot en met zondag van 12.30 uur tot -16.30 uur.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.