Restauratie aardbevingsschade kerk Middelstum

De indrukwekkende, door aardbevingen aangetaste gewelven en schilderingen in de Sint Hippolytuskerk te Middelstum worden gerestaureerd. Opdrachtgever is de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

In de viering en transepten van het kerkgebouw in de gemeente Eemsdelta zijn voor het zorgvuldig uit te voeren karwei inmiddels steigers opgetrokken. Wie er bovenop staat, stuit op de bijzondere zestiende-eeuwse schilderingen van bijvoorbeeld Het Laatste Oordeel (met imposante hemel en hel) en de Pinksterviering.

Restauratie en herstel

De grote vijftiende-eeuwse bakstenen kruiskerk in Middelstum behoort tot de mooiste voorbeelden van laatgotische kerkgebouwen in de provincie Groningen.

De schilderingen, die vermoedelijk dateren van rond 1520, kwamen tijdens een opknapbeurt in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan het licht toen kalklagen werden verwijderd. Enkele schilderingen zijn vermoedelijk gemaakt naar voorbeelden van kunstschilder en tekenaar Albrecht Dürer (Neurenberg 1471-1528).

Al in 2014 waren in de gewelven van de kerk flinke scheuren zichtbaar als gevolg van aardbevingen. Holstein Restauratie Architectuur heeft toen samen met eigenaar SOGK de schade in kaart gebracht. Vervolgens is met het Arnhemse bedrijf Bouwhuis-Journée Restauratoren Muurschilderingen een herstelplan gemaakt.

Nauwkeurige en doordachte aanpak is volgens de initiatiefnemers voorwaarde voor het werk aan de historisch waardevolle schilderingen. Daarnaast was overleg met het Instituut Mijnbouwschade Groningen en haar voorgangers vereist om tot restauratie te kunnen overgaan.

Werkzaamheden

De werkzaamheden omvatten het opknappen van de gemetselde gewelven, van de pleister- en witsellagen en van de schilderingen. De bouwkundige werkzaamheden worden uitgevoerd door Sietsema Aannemersbedrijf uit Uithuizen.

De kerk is tijdens het werk gesloten voor publiek. Naar verwachting opent het gebouw in maart 2022 weer zijn deuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.