Restauratie gebouw Le Corbusier in Antwerpen

Huis Guiette in Antwerpen krijgt een nieuwe opknapbeurt met Vlaamse overheidssteun. De privéwoning, sinds enkele jaren erkend als UNESCO-werelderfgoed, is een ontwerp van de wereldberoemde architect Le Corbusier.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft een erfgoedpremie van bijna 95.000 euro toegekend voor de eerste fase van de restauratie.

Naam

Huis Guiette aan de Populierenlaan dankt zijn naam aan de eerste bewoner, René Guiette (1893-1976), zoon van de schilder Jules Guiette, die vanaf 1919 ook zelf begon te schilderen. Zijn vader had hem in de schilderkunst geïnitieerd, maar verder was hij autodidact.

Guiette, die de ontwikkelingen in de kunstwereld aandachtig volgde, kwam begin jaren twintig regelmatig in Parijs. In 1925 bezocht hij de Exposition Internationale des Arts Décoratifs en daar zag hij het modelhuis Pavillon de I’Esprit Nouveau, ontworpen door Le Corbusier (1887-1965), die toen internationaal naam begon te maken.

Het ontwerp van het modelhuis van de Frans-Zwitserse architect was zo vooruitstrevend dat het veel controverse teweegbracht. De organisatoren van de tentoonstelling wilden het zelfs voor publiek verborgen houden door er een schutting van zes meter hoog rond te bouwen.

Gelukkig voor Le Corbusier liet de Franse minister van Schone Kunsten de schutting weer verwijderen. Onder de indruk van het vernieuwende werk, vroeg Guiette Le Corbusier zijn huis te bouwen.

Grote glaspartijen

Het ontwerp van Huis Guiette is geïnspireerd op het woningtype Citronhan dat de modernistische architect in het begin van de jaren 1920 bedacht. Kenmerkend zijn de rechthoekige vorm en de soberheid.

Doordat het gebouw wordt gedragen door een skelet in gewapend beton, kon hij de voor- en achtergevels helemaal openwerken met grote glaspartijen. Zo wit als de buitengevels zijn, zo kleurrijk is het interieur. In de meeste ruimtes heeft elke muur een andere kleur. Voor Le Corbusier, die zelf ook schilderde, was kleur belangrijk om het ruimtegevoel binnenin te benadrukken.

Gefaseerd

In de eerste fase van de restauratie van het huis in Antwerpen worden het dak, het dakterras en het balkon aan de straatzijde vernieuwd of hersteld, evenals een deel van het schrijnwerk en de gevels die bij het dakterras aansluiten.

Volgens minister Diependaele zijn de meeste elementen die in deze fase worden aangepakt niet meer origineel. “Deze restauratie is dus een uitstekende gelegenheid om Huis Guiette er weer wat meer te laten uitzien zoals Le Corbusier bedoeld heeft”.

Later komen de rest van het schrijnwerk en de gevels aan de beurt en tot slot het interieur. Het restauratiedossier is opgesteld door architect Luc Deleu. Alle werken worden uitgevoerd in nauw overleg met de Fondation Le Corbusier in Parijs.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.