Ga naar de inhoud

Tweede leven Golfbak in Waterloopbos NO-polder

De Golfbak in het Waterloopbos te Marknesse is gerestaureerd. Een bijzonder gegeven, want voor het eerst is een van de historische waterloopkundige modellen in de Noordoostpolder weer tot leven gewekt. Ook de bijbehorende romijnstuw is volledig hersteld.

Het zijn belangrijke stappen in de uitvoering van de zogenoemde ontwikkelagenda Waardevol Waterloopbos 2016-2026, een plan voor behoud en ontwikkeling van het rijksmonument.

Officiële opening

Het Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium met waterloopkundige modellen, beheerd door Natuurmonumenten. Ter plaatse zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water.

Arjan de Zeeuw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en gedeputeerde Michiel Rijsberman van de provincie Flevoland hebben de opgeknapte Golfbak vandaag (dinsdag 1 oktober) officieel geopend door twee van de zeven golfmachines weer in werking te stellen.

Golven en stroming

Rijdend naar de dam tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland, is het resultaat te zien van een van de proeven uit de Golfbak. Blokkendammen, onderdeel van de Deltawerken.

In die proefopstelling bepaalden ingenieurs hoeveel van de blokken zouden wegspoelen in het stromende water. Ze probeerden diverse maten uit en konden uiteindelijk berekenen hoeveel betonblokken en van welk formaat er nodig waren. De golfmachines zijn op speciale dagen aan het werk te zien. Zie daarvoor de agenda www.natuurmonumenten.nl/agenda

Historie behouden

De restauratie van de Golfbak is mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en een bijdrage uit een particulier fonds.

Om het verhaal van het Waterloopbos ook in de toekomst te kunnen vertellen is het volgens Natuurmonumenten van belang dat geïnvesteerd wordt in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers. In totaal worden tien waterloopkundige modellen gerestaureerd.

Vorig jaar is in dat kader al de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk//. Onduidelijk is nog welk model na de Golfbak aan de beurt komt.

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/waterloopkundig-model-weer-tot-leven-gewekt

 

 

%d bloggers liken dit: