Fikse opknapbeurt voor grote zaal Zwanenbroedershuis

Zwanenbroedershuis

BOSELIE Lijstenmakers en Restaurateurs heeft de restauratie van de grote zaal van het Zwanenbroedershuis in Den Bosch ter hand genomen. Het plafond met de vele familiewapens en de grote schouw krijgen een flinke opknapbeurt en worden geconserveerd voor de toekomst. De zaal moet aan het begin van het Jeroen Boschjaar (2016) in oude luister zijn hersteld.

Thuishaven

Het Zwanenbroedershuis is thuishaven van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, waarvan Jheronimus Bosch ooit lid was.

De broederschap liet het huis in 1847 bouwen en heeft het sindsdien in gebruik. De grote zaal van het neogotische gebouw is nog altijd de plek waar de leden hun bijeenkomsten houden. Het pand doet verder dienst als museum en trouwlocatie.

Nadat eerder de voorgevel en de rest van het interieur van het rijksmonument onder handen zijn genomen, is nu dus de grote zaal aan de beurt. Het rijk versierde plafond en de eveneens weelderig gedecoreerde open haard zijn ruim anderhalve eeuw blootgesteld aan rook en warmte, die schade aan beschilderingen, familiewapens en het verguldwerk hebben toegebracht.

24 familiewapens

BOSELIE restaureert de schilderingen van 24 familiewapens waarvan een deel verguld is. Ook de balken met rode en blauwe biezen, een imitatie houten structuur (faux bois) en de eikenbladornamenten om het plafond worden schoongemaakt, bijgewerkt en geconsolideerd. De beschilderingen, vergulde decoraties en het driedimensionale Zwanenbroederswapen op de open haard worden ontdaan van rookaanslag en waar nodig hersteld. Na de opknapbeurt heeft de grote zaal naar verwachting haar oude glans terug.

Op de Facebookpagina van het restauratiebedrijf kunnen geïnteresseerden het proces volgen: www.facebook.com/boselielijstenenrestauraties.