Restauratie interieur buitenplaats Trompenburgh van start

Onder supervisie van eigenaar Monumentenbezit is een begin gemaakt met de restauratie van Trompenburgh te ‘s-Graveland. De omvangrijke klus moet eind 2023 zijn geklaard.

Het project heeft als doel het interieur van de historische buitenplaats te herstellen, het monument te verduurzamen en open te stellen voor publiek. “Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling”, verklaart directeur/bestuurder Mark van den Bos van Monumentenbezit.

Wand- en plafondschilderingen

Tot de spectaculairste onderdelen van de interieurrestauratie behoort het herstel van de zeventiende-eeuwse wand- en plafondschilderingen in het corps-de-logis en de koepelzaal.

Onder leiding van het Bureau voor Kleurenonderzoek en Restauratie worden de schilderingen vrijgelegd, geretoucheerd en waar nodig gereconstrueerd.

Vier onderdelen

De totale opknapbeurt telt vier onderdelen, waarin volgens Monumentenbezit op ieder aspect naar verwachting een stap voorwaarts wordt gezet. De onderdelen betreffen restauratie van het interieur, gedeeltelijk herstel van de zeventiende-eeuwse tuin, verruiming van de openstelling voor publiek en verduurzaming van het gebouw.

De eerste fase, die nu is begonnen, bestaat voornamelijk uit de aanpak van het interieur. De zeventiende-eeuwse schilderingen op het plafond in de vestibule en op de lambrisering in een van de kamers worden vrijgelegd. Dat karwei vergt ongeveer zes maanden.

Rijkssubsidie

De opknapbeurt van Trompenburgh is mede mogelijk gemaakt door een rijkssubsidie van 2,1 miljoen euro, toegekend door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). www.trompenburgh.nl

1 thought on “Restauratie interieur buitenplaats Trompenburgh van start

 1. Geweldig dat dit gaat gebeuren we moeten zeer zuinig zijn op ons erfgoed .
  Ik vind dat er nog te weinig beschermd word..
  Van dit project word ik blij van.
  Zal daar best aan willen werken.
  Ik zit zelf ook in de restauratie ik restaureert de rijkswapens van Ministerie van Financiën .
  Heel veel succes met dit project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.