Restauratie monumentaal kunstwerk bij Bijenkorf Rotterdam nabij

Object bij Bijenkorf Rotterdam

Het monumentale kunstwerk van Naum Gabo bij de Bijenkorf in Rotterdam wordt gerestaureerd. Terecht heeft volgens erfgoedvereniging Heemschut wethouder Pex Langenberg (cultuur) met trots laten weten, dat het de gemeente gelukt is de verwaarlozing van het object, een rijksmonument, te stoppen.

De eigenaar heeft in goed overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voor de opknapbeurt een aanvraag ingediend. Die aanvraag wordt in de plaatselijke monumentencommissie besproken.

Naum Gabo

Het kunstwerk aan de Coolsingel, in de volksmond ook wel De gestileerde bloem of Het Ding genoemd, is in de jaren vijftig van de vorige eeuw vervaardigd op basis van een tekening en modellen van de uit Rusland afkomstige Amerikaanse kunstenaar Naum Gabo.

Het object werd op 21 mei 1957 onthuld. Het was in die tijd het grootste moderne kunstwerk in de openbare ruimte. Het rijksmonument wordt beschouwd als mijlpaal in de beeldende kunst van de Wederopbouwperiode. In 2012 is het door de RCE samen met de Bijenkorf aangewezen als rijksmonument.

Actie Heemschut

Het stak Heemschut Zuid-Holland al lange tijd dat het kunstwerk van Naum Gabo zo sterk in verval is geraakt. Diverse malen heeft de erfgoedvereniging samen met andere lokale organisaties en de RCE er bij de gemeente Rotterdam op aangedrongen maatregelen te nemen om verdere achteruitgang te voorkomen. ”Telkens”, aldus Heemschut, “zei de plaatselijke overheid in gesprek te zijn met de eigenaar. Het is goed om te zien dat er nu eindelijk schot in de zaak komt”.