Restauratie schilderingen Nicolaaskapel Nijmegen

De middeleeuwse schilderingen in de Nicolaaskapel in het Valkhofpark te Nijmegen worden gerestaureerd. Een gespecialiseerd bureau haalt voorzichtig nieuwere lagen van de oudere af, onderzoekt de materialen en stabiliseert loszittende verf.

Medewerkers van het bureau zijn daar naar verwachting tot december mee bezig. Daarna volgt waar mogelijk verdere behandeling. De kapel is tot die tijd beperkt open.

De Nicolaaskapel of Valkhofkapel, opgetrokken rond 1030, behoort tot de oudste stenen gebouwen van Nederland. In de loop van de eeuwen zijn de monumentale schilderingen regelmatig hersteld en bijgewerkt. De kapel was onderdeel van de Valkhofburcht.

Karel V

De schilderingen die nu gerestaureerd worden dateren van 1543. Ze zijn aangebracht ter ere van de komst van Keizer Karel V van het Heilig Roomse Rijk. Het zijn vooral afbeeldingen van plantmotieven en fantasiebloemen. De opknapbeurt vindt plaats onder begeleiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Vrijwilligers van de Valkhofvereniging duiken intussen in het verleden en de archieven om zoveel mogelijk te weten te komen over het gebruik van de kapel door de jaren heen om zo de restauratoren te helpen.

De Nicolaaskapel of Valkhofkapel maakt onderdeel uit van het Valkhofkwartier, waar in Nijmegen 2.000 jaar geschiedenis bij elkaar komt. Het kwartier (vol cultuurhistorie, cultuur en evenementen) vormt de overgang tussen de bruisende binnenstad en de natuur van de Stadswaard.

Gemeente en provincie investeren

De lokale overheid investeert samen met de provincie Gelderland in het Valkhofkwartier om er de plek van te maken waar men een bezoek aan Nijmegen begint.

Na de opening van De Bastei en de Waalkade wordt vanaf volgend jaar onder andere de nieuwe inrichting van het Kelfkensbos aangepakt. Later volgen het park en Museum Het Valkhof.

Foto: Onderzoek naar de schilderingen van de Nicolaaskapel (foto Stichting Restauratie Atelier Limburg).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.