Restauratie verzakte kerk Augsbuurt aanstaande

De Stichting Alde Fryske Tsjerken neemt op dinsdag 9 juni de restauratie ter hand van de kerk van Augsbuurt. Het godshuis uit 1782 in het dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân vertoont ernstige scheurvorming door verzakking van de grond.

Onder het schip moet daarom een nieuwe fundering worden aangebracht. Dat gebeurt op een bijzondere manier. Door 50 palen in de grond te drukken en die paarsgewijs met elkaar én de kerkmuur te verbinden.

De werkzaamheden vergen naar verwachting circa 300.000 euro, geld dat wordt opgebracht door overheden, fondsen en donateurs van de stichting.

Eerste kerk

De voormalige hervormde kerk in Noordoost-Friesland is de eerste die door de Alde Fryske Tsjerken is overgenomen, nu bijna 50 jaar geleden. Het gebouw geniet – alleen al om die reden – een bijzonder plekje bij de eigenaar.

In de zomer van 2018 werd de dit jaar jubilerende stichting opgeschrikt door berichten over verzakking. De voor- en zuidgevel van het godshuis vertonen scheuren. Zelfs zodanig dat getwijfeld werd aan de veiligheid voor bezoekers. Reden waarom als tijdelijke oplossing een metalen constructie is aangebracht die het godshuis ‘bij elkaar moet houden’.

Onderzoek

Voor de stichting Alde Fryske Tsjerken aanleiding grondig onderzoek te (laten) doen naar de staat van het eeuwenoude gebouw (met name de fundering) en te zoeken naar mogelijkheden de problemen te verhelpen. Die lijken nu gevonden.

De scheuren blijken te zijn ontstaan door inklinking van de bodem. Achterliggende oorzaak is het omlaag brengen van de grondwaterstand in dit deel van Friesland en een aanhoudende periode van droogte.

De scheurvorming heeft ook geleid tot aantasting van het metsel- en pleisterwerk, dat op verschillende plekken hersteld zal moeten worden. Daarnaast staat een venster bol door de spanning die in de muur is ontstaan. Verschillende ruiten zijn om die reden geknapt.

Door de verzakking verkeert verder de vloer in slechte staat. Enkele van de in het zand gelegde tegels zijn beschadigd. Ook het podium is instabiel.

Weer stevig

De Stichting Alde Fryske Tsjerken gaat er vanuit dat de kerk van Augsbuurt na uitvoering van de voorgenomen opknapbeurt weer voor lang stevig staat. Ook de schade moet dan zijn hersteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.