Restauratiefonds Compliment voor Jorisbrood Ede

Verduurzaming in de erfgoedsector vergt een zorgvuldige aanpak. Joris van Voorthuizen en Anne-Marie van de Voort wisten dat karwei met hun monument in Ede te klaren en gaven het een nieuwe bestemming: de ambachtelijke bakkerij Jorisbrood.

Op maandag 28 september ontving het duo voor zijn inzet om de officierspaardenstal op een voormalig defensieterrein nieuw leven te geven het Restauratiefonds Compliment.

In 2016 begonnen Van Voorthuizen en Van de Voort hun uitdaging het pand maximaal te verduurzamen met een scherp oog voor behoud van de historische waarden. Dat ging niet altijd vanzelf, maar wrijving gaf het monument glans.

Door de goede samenwerking tussen Joris en Anne-Marie, de gemeente Ede, de provincie Gelderland, de restauratieaannemer en de architect is een uniek pand behouden.

Ambachtelijke bakkerij

Van Voorthuizen en Van de Voort wonen en werken in het gemeentelijke monument. Hun ambachtelijke bakkerij Jorisbrood is een geliefde plek voor broodliefhebbers.

Vanuit een garage in Lunteren verhuisde de bakkerij naar de oude paardenstal die vijf jaar leegstond. Erbij kwamen een winkel, een bakkerscafé, een vergaderlocatie en een huis.

“Vanaf de eerste kennismaking waren wij enthousiast door de bevlogenheid en het ondernemerschap van Joris en Anne-Marie. Met liefde voor het pand hebben zij het monument op het kazerneterrein in Ede weer springlevend gemaakt. Dat verdient een compliment”, aldus Kees-Jan Dosker, directeur van het Nationaal Restauratiefonds.

Gedegen financiële voorbereiding

De liefde voor het broodbakkersvak ging gepaard met een gedegen financiële voorbereiding, rekening houdend met ‘mooi weer’ en ‘minder mooi weer’.

Aankoop, restauratie, verduurzaming en herbestemming zijn door het Restauratiefonds gefinancierd met een lening uit het Gelders Monumentenfonds en een Monumenten-hypotheek.

Zie ook het interview in de taxi met Joris van Voorthuizen.

Kroonjaar

Het Nationaal Restauratiefonds reikt het compliment jaarlijks uit aan initiatiefrijke mensen, die een impactvolle bijdrage leveren aan het in stand houden van monumenten.

Het fonds bestaat 35 jaar en reikt in dit kroonjaar daarom extra complimenten uit aan personen of organisaties die van grote betekenis zijn geweest voor het streven naar ‘springlevende monumenten’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.