Restauratiefonds huldigt boerderij de Mariënhof

Voor de restauratie en herbestemming van de Mariënhof, de oudste herenboerderij in de Hoeksche Waard, ontvingen Esther en Marcel Quartel op dinsdag 30 juni het zogeheten Restauratiefonds Compliment.

Fondsdirecteur Kees-Jan Dosker sprak bij die gelegenheid zijn waardering uit voor de Quartels. Want het was jarenlang onzeker of de boerderij, die al sinds de jaren ’70 leegstond, gered kon worden.

Van last tot uitdaging

De familie Quartel belandde na ruilverkaveling begin jaren zeventig op de Mariënhof. Het rijksmonumentale herenhuis op hun erf voelde voor hen echter lange tijd als last. Totdat zoon en opvolger Marcel Quartel en zijn vrouw Esther oog kregen voor het pand.

Van een last werd (de toekomst van) het pand een uitdaging, waar het paar enthousiast zijn schouders onder zette. De eerste plannen ontstonden ongeveer 10 jaar geleden. Door inzet van partijen als de herbestemmingscommissie van Pieter van Vollenhoven, de stichting Landelijk Erfgoed Hoekse Waard en de provincie Zuid-Holland is de boerderij behouden gebleven.

Anno nu is de Mariënhof een ontmoetingsplek met eindeloos veel mogelijkheden.

Doorzettingsvermogen

Omdat een positieve uitkomst van zo’n lang traject niet altijd zeker is, is behoud van de boerderij volgens het Nationaal Restauratiefonds in de eerste plaats te danken aan Esther en Marcel Quartel.

Met hun doorzettingsvermogen, creativiteit en inventiviteit is het agrarisch erfgoed weer springlevend gemaakt, vindt de organisatie. “Naast hun bedrijf Weiderund en de boerderijwinkel komen er nu mensen op het erf om te genieten van de rust, te vieren of te overleggen”.

Volgens fondsdirecteur Dosker mogen Esther en Marcel ‘ontzettend trots’ zijn op wat zij hebben bereikt voor boerderij Mariënhof in Westmaas. “Vanuit onze betrokkenheid bij hun project weten wij dat er ook slapeloze nachten aan deze prachtige herbestemming vooraf zijn gegaan”.

Jubileumjaar

Het Nationaal Restauratiefonds, in 2020 precies 35 jaar jong, overhandigt het compliment jaarlijks aan initiatiefrijke mensen, die een impactvolle bijdrage leveren aan het in stand houden van monumenten.

In zijn jubileumjaar reikt het fonds extra complimenten uit aan personen of organisaties die de afgelopen jaren van betekenis zijn geweest voor het streven naar ‘springlevende monumenten’.

Foto: Kees-Jan Dosker overhandigt het Restauratiefonds Compliment aan Esther en Marcel Quartel.

1 thought on “Restauratiefonds huldigt boerderij de Mariënhof

  1. Hierbij mijn ergernis. Noch vanuit de Gemeente Delft noch vanuit de afd, Monumentenzorg is er enige interesse voor het gebouw, dat ik nu al 36 jaar in stand houd. Zonder enige hulp van buitenaf. Mijns inziens een zeldzaam gebouw
    uit de overgangsperiode neogothiek/art deco (1842-1896).Ik constateer dat de gemeente voornamelijk geld in haar eigen objectjes stopt en dat de afd. Monumentenzorg hier erg zwak is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.