Rietveldhuizen in Reeuwijk behouden

De ‘om-en-om’ huizen in Reeuwijk uit 1957, ontworpen door de vermaarde Utrechtse architect/meubelmaker Gerrit Rietveld, blijven behouden; in ieder geval de komende 25 jaar. Dat heeft de plaatselijke woningbouwvereniging vandaag (30 maart) laten weten.

Tegelijkertijd is een budget voor groot onderhoud en verbetering gereserveerd, waarbij zal worden bekeken hoe de verdwenen specifieke Rietveldelementen in het gevelbeeld kunnen terugkeren.

Om- en-om-principe

Rietveld ontwierp de tweeënvijftig huizen op basis van het zogenoemde ‘om- en-om’-principe, waarbij in de gevel van een woonblok voor- en achterzijden elkaar afwisselen.

De oorspronkelijk lichte puien zijn later vervangen door bruine houten panelen waardoor het karakter van de woonhuizen ernstig is aangetast.

Pleidooi voor behoud

Vorig jaar gaf de Woningbouwvereniging Reeuwijk aan de panden te willen slopen. Heemschut Zuid-Holland heeft zich, in eendrachtige samenwerking met de Stichting auteursrechten G.Th. Rietveld (Rietveld Stichting), de Stichting DOCOMOMO Nederland en het Cuypersgenootschap daartegen verzet en gepleit voor behoud.

Bescherming

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk, inmiddels doordrongen van de hoge cultuurhistorische waarde van het complex, gaf de huizen daarop voorlopige bescherming. Erfgoedvereniging Heemschut zegt ‘zeer tevreden’ te zijn met het besluit van de woningbouwvereniging.

Foto: Gerrit Rietveld ontwierp de tweeënvijftig woningen in Reeuwijk op basis van het zogenoemde ‘om- en-om’-principe (foto Collectie Rietveld Stichting).

 

2 thoughts on “Rietveldhuizen in Reeuwijk behouden

  1. Mooi dat deze woningen behouden blijven! Wat is het adres van de woningen? Dan kan ik er eens langsfietsen.

  2. Dag Harrie,
    Het adres is Erasmusweg en omgeving in Reeuwijk-Brug. Maar de foto die de redactie heeft geplaatst is van 1957, helaas zien de woningen er nu heel anders uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.