Rijk steunt grootscheepse aanpak Huis Sevenaer en Huis Landfort 

Recentelijk maakte de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed (RCE) bekend 27 grote restauratieprojecten financieel te ondersteunen. Daarvan bevinden zich twee objecten in de Liemers: Huis Sevenaer (Zevenaar) en Huis Landfort (Megchelen). Beide stichtingen verklaren vandaag (donderdag 2 april) in een perscommuniqué blij te zijn met de toegekende subsidies, ondanks de huidige maatschappelijke zorgen.

Het ministerie van OCW reserveerde eerder 60 miljoen extra voor behoud van rijksmonumenten met tenminste 2,5 miljoen aan subsidiabele restauratiekosten. Bij de pas toegekende gelden speelden verduurzaming en drempelverlaging mee in de beoordeling. Voor meer over de regeling en toekenning, zie hier.

Huis Sevenaer

Huis Sevenaer ontving 2.560.712 euro voor de restauratie en verduurzaming van het Hooge Huis, het centrale landhuis op dit (agrarische) landgoed en zijn groene omgeving.

De stichting richt zich op natuurbehoud en -educatie, natuur-inclusieve landbouw in samenhang met behoud van het cultureel erfgoed. Huis Sevenaer wordt een ecologisch ontmoetings- en kenniscentrum, waarin het Hooge Huis een centrale rol gaat vervullen. Met respect voor de oorspronkelijke functie van de kasteelboerderij en de drie voornoemde pijlers van het landgoed, krijgt het Hooge Huis een gewijzigd gebruik. Naast de al bestaande woonfunctie, wordt de museale inrichting toekomstig bestendig opgeknapt. Zo ontstaat een duurzame (beperkt) toegankelijke omgeving waar reflectie en ontmoeten centraal staan, aansluitend aan de kernwaarden rust, landbouw en natuur.

Huis Landfort

Huis Landfort, gelegen op de Duitse/Nederlandse grens, benut de toegekende subsidie van 2.051.009 euro voor verder herstel van het landhuis, de Ottomaanse duiventil, de monumentale voorbrug en het verbeteren van het indrukwekkende landschappelijke Zocher-park.

De Stichting Erfgoed Landfort beijvert zich sinds 2017 voor integrale restauratie van het uit 14e eeuw stammende Huis Landfort. Tot dat doel behoort ook herbouw van het in 1945 verwoeste monumentale koetshuis en reconstructie van de eerder verdwenen moestuin.

Na gereedkomen van de opknapbeurt in 2022, zal Huis Landfort gaan dienen als nationaal centrum voor de Nederlandse buitenplaatsen. Daar kunnen bezoekers kennis nemen van deze en andere buitenplaatsen en de Nederlandse (immateriële) buitenplaatscultuur. De bloemrijke (moes-)tuin en het park zullen dan publiekstoegankelijk zijn. Het in stijl ingerichte huis is mettertijd voor groepen op aanvraag te bezichtigen.

Eerder droegen de provincie Gelderland en tal van particuliere fondsen, waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds, bij aan herstel van beide bijzondere historische buitenplaatsen.

Foto: Huis Sevenaer (foto Joyce van Katwijk).

2 thoughts on “Rijk steunt grootscheepse aanpak Huis Sevenaer en Huis Landfort 

  1. Geweldig, dat verdient dit huis zeker. Het is van grote waarde voor Zevenaar en de Liemers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.