Rijksbeschermde groenaanleggen in beeld

De themakaart Groen Erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is uitgebreid met rijksbeschermde groenaanleggen. De nieuwe kaartlaag toont parken, tuinen en begraafplaatsen die beschermd zijn als rijksmonument.

Rijksbeschermde groenaanleggen zijn volgens de RCE vaak ontworpen landschappen en tuinen met paden, waterpartijen en beplantingen. De aanleg kan een zelfstandige eenheid zijn of deel uitmaken van een ensemble, zoals een tuin bij een villa of klooster. Verdedigingswerken zijn niet opgenomen, tenzij ze zijn omgevormd tot stadspark.

Op het ogenblik is circa twee derde van de groene rijksmonumenten te zien; de kaartlaag wordt geleidelijk verder aangevuld.

Link naar registertekst

De getoonde groenaanleg is beschermd als rijksmonument, en als zodanig opgenomen in het Rijksmonumentenregister. In het informatievenster op de kaartlaag is bij de monumenten daarom ook een link opgenomen naar de betreffende registertekst.

Onderzoekers en beleidsmakers kunnen een en ander combineren met andere kaartlagen zoals het register met monumentale bomen, de hertenkampen, nationale parken en historische kaarten, om interessante analyses te maken.

Bronnen en kaarten

De kaart Groen Erfgoed is opgenomen in navolgend overzicht met bronnen, databases en kaarten over landschap, erfgoed en archeologie. De kaart zelf is te vinden op Kaart groen erfgoed.

Foto: Wilhelminaperk, Utrecht (foto Ruben Schipper, Beeldbank RCE).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.