Rijkssubsidie voor restauratie buitenplaats Trompenburgh

De stichting Monumentenbezit heeft van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) 2,1 miljoen euro subsidie ontvangen voor de restauratie van buitenplaats Trompenburgh te ‘s-Graveland.

Het bijzondere huis in het water, vernoemd naar zeevaarder Cornelis Tromp (1629-1691), behoort tot de markantste voorbeelden van 17e-eeuwse architectuur. Niet voor niets wordt de koepelzaal van Trompenburgh gezien als een bescheiden variant van de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch.

Het vrij leggen van de monumentale schilderingen, herstel van de 17e-eeuwse tuin, verruiming van de openstelling voor publiek en vermindering van de CO2 uitstoot. Op die vier vlakken wil eigenaar Monumentenbezit een belangrijke stap voorwaarts zetten.

De komende tijd wordt uitgebreid vervolgonderzoek gedaan naar de bouwgeschiedenis, waarna het huis zo veel mogelijk zal worden teruggebracht in 17e-eeuwse staat. Verwacht wordt dat de restauratie tot 2024 gaat duren.

Geschiedenis

Trompenburgh is een unieke buitenplaats uit de late Gouden Eeuw die grotendeels onveranderd de tijd heeft doorstaan. Omstreeks 1675 begon de bouw.

Het buiten heette indertijd Sylisburgh, verwijzend naar de grafelijke titel die Tromp kreeg van de Deense koning. Pas na de dood van de zeevaarder kreeg het de naam Trompenburgh.

Het huis telt drie bouwdelen: het corps de logis (het hoofdgebouw) dat door middel van het tussenlid is verbonden aan een achthoekig paviljoen. In de architectuur van het woonhuis verwijst alles naar het zeevaarders bestaan ​​van de familie Tromp. Zo ligt het huis in het water, zoals een schip in de zee, en wordt het geflankeerd door vier eilanden. Het dak is als een scheepsdek ontworpen en in de koepelzaal worden grootse zeeslagen weergegeven.

Ontvangst

Cornelis Tromp ontving op zijn buitenplaats welgestelde en voorname gasten. Die kwamen met een boot aan op de omgang van het paviljoen. Na een wandeling langs de beelden, betraden zij via twee trappen – die er niet meer zijn – de bel-etage, de ‘mooiste verdieping’ van Trompenburgh. De kostbaarste vertrekken waren op deze etage gesitueerd, met als hoogtepunt de beschilderde koepelzaal.

Ander bijzonder element was de geometrische tuin, die in samenhang met het buitenhuis is aangelegd. De tuin, onlosmakelijk verbonden met het decoratieprogramma in het huis, is een uitzonderlijk voorbeeld van 17e-eeuwse tuinarchitectuur.

Restauratie

De restauratie van het hoofdhuis zal op veel lijnen de ingeslagen weg van de laatste restauratie van 2003 – 2005 volgen. Zo worden schilderingen van verschillende plafonds vrij gelegd, evenals de balken en lambriseringen.

Een van de belangrijkste onderdelen van de restauratie is de koepelzaal. Ingrepen uit de jaren ’50 -’60 van de vorige eeuw worden hersteld en de oorspronkelijke afwerking en decoratie van de zaal wordt teruggebracht naar de 17e-eeuwse periode. De zaal zal na uitvoering van het karwei naar verwachting opnieuw de grandeur uitstralen uit de tijd van Tromp.

Met de opknapbeurt wordt ook de beleving tussen huis en tuin, tussen in- en exterieur, in ere hersteld. Verder gaat de aandacht uit naar herstel van de 17e-eeuwse structuur van de voorzijde van het park. Aanpassingen aan de achterzijde komen mogelijk in de toekomst aan bod.

Op het gebied van verduurzaming staan diverse maatregelen op stapel, waarmee reductie van CO2 uitstoot wordt bereikt. Een aantal vloeren wordt hersteld en waar mogelijk voorzien van vloerverwarming. In de warmteopwekking wordt straks mede voorzien door een warmtepomp.

Toekomst

Bij de overgang in 2016 van het Rijksvastgoedbedrijf naar Monumentenbezit kende Trompenburgh een gesloten karakter. Na de restauratie worden huis en tuin op regelmatige basis opengesteld voor publiek. In de toekomst blijft het mogelijk op Trompenburgh te trouwen of kleinschalige evenementen te organiseren.

Monumentenbezit

Eigenaar Monumentenbezit is een landelijk opererende organisatie die zich inzet voor behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie en exploitatie van beschermde monumenten.

De stichting is een vangnet voor alle typen monumenten – van ruïne tot kerk – waar ook in Nederland. De monumenten vertellen elk een bijzonder verhaal en zijn verbonden met de vaderlandse geschiedenis.

Foto: Buitenplaats Trompenburgh, gezien vanuit het westen (foto Chantal Dekker).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.