Roermond huldigt architect Pierre Cuypers

2021 staat voor Roermond in het teken van Pierre Cuypers (1827-1921). Dit omdat het op 3 maart precies een eeuw geleden is dat de in de Limburgse stad geboren en getogen architect en ontwerper overleed. Zijn begrafenis was destijds landelijk nieuws.

Ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders, grote namen uit de kunst, wetenschap en kerkelijke autoriteiten reisden naar Roermond om de vermaarde architect te begeleiden naar zijn graf op het Oude Kerkhof.

Een filmverslag van de begrafenis is te vinden in het archief van Beeld en Geluid.

Eer

Het Cuypersjaar beoogt volgens de organisatie in Roermond om de man te eren en zijn belang voor de stad op het gebied van cultuur en ondernemerschap te onderstrepen. Het evenement wil het ‘multi-talent’ Cuypers op diverse manieren belichten.

Zo staan activiteiten gepland als exposities (o.a. in het Cuypershuis, het Historiehuis, Streekmuseum Stevensweert en het Limburgs Museum te Venlo), concerten, wandelingen, arrangementen, een educatieprogramma voor het basisonderwijs en in december Muziektheater Cuypers.

Historie

Petrus Josephus Hubertus Cuypers zag op 16 mei 1827 het levenslicht als negende en jongste kind van Joannes Hubertus Cuypers en Maria Joanna Bex.

Hij groeide op in zijn geboortestad Roermond en bezocht het Stedelijk College. Op 17-jarige leeftijd vertrok hij naar Antwerpen om aan de Kunstacademie architectuur te studeren. Cuypers bleek een goede leerling. In 1849 slaagde hij en behaalde de Prix d’Excellence. Nadien keerde terug naar Roermond, waar hij zijn eerste grote opdracht kreeg: de restauratie van de Munsterkerk. Ook werd hij benoemd tot stadsarchitect.

In zijn studietijd ontmoette Pierre Cuypers zijn eerste echtgenote, de Antwerpse Rosalia Vandevin. Ze trouwden in 1850 en kregen twee dochters. Rosalia overleed aan tuberculose, net als hun tweede dochter. In 1859 hertrouwde Cuypers met Antoinette Alberdingk Thijm. Met haar (koosnaam Nenny) kreeg hij twee zonen en drie dochters. Zoon Jos en later kleinzoon Pierre jr. traden als architect in de voetsporen van hun (groot)vader. Pierre Cuypers stierf in 1921, 93 jaar oud.

Op diverse plaatsen in de Roermondse binnenstad is de invloed van de architect nog steeds te zien. Een overzicht van zijn nalatenschap staat op WeareRoermond.com

Kerken

Pierre Cuypers is vooral bekend als bouwer van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam en Kasteel de Haar nabij de stad Utrecht. De man was echter in de eerste plaats architect van kerken.

Cuypers ontwierp meer dan honderd godshuizen, waarvan er ongeveer zeventig zijn neergezet. Ook schetste hij kapellen en kloosters en restaureerde hij tientallen oude kerken, waarbij het herstel vaak samenging met een uitbreiding en/of metamorfose in Cuypers’ stijl. Daarnaast knapte hij een groot aantal andersoortige monumenten op. Verder was hij de ontwerper van de troon (1904) waarop de koning elk jaar tijdens Prinsjesdag de troonrede uitspreekt.

Cuypershuis

Vanuit zijn woonhuis en ateliers in Roermond werkte Pierre Cuypers gestaag aan zijn ongelooflijke carrière. Tegenwoordig is in het gebouw het naar hem genoemde museum Cuypershuis gevestigd.

Niet alleen in de Limburgse stad zelf, ook in de regio heeft Cuypers zijn stempel gedrukt. Instellingen of personen die willen aansluiten op het Cuypersjaar – en zo Cuypers’ werk openbaren – zijn uitgenodigd zich te melden met een activiteit. Neem daartoe contact op met het Cuypershuis Roermond via museum@roermond.nl.

Een overzicht van alle landelijke activiteiten rond het Cuypersjaar 2021 komt te staan op de website van de Stichting Cuyperiana.nl: www.cuyperiana.nl.

Zie voor meer informatie over museum Cuypershuis en de activiteiten in de regio www.cuypershuisroermond.nl

Deelnemers

Aan het Cuypersjaar te Roermond werken mee het Cuypershuis, het Limburgs Museum, het Historiehuis, ECI Cultuurfabriek, De Oranjerie, Visit Noord- en Midden-Limburg, Limburg Marketing, Citymanagement Roermond, de Stichting Gastvrij Roerdalen Wassenberg, de Stichting Open Monumentendag, de Stichting Oude Kerkhof, Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak en de Koninklijke Harmonie van Roermond.

Foto: Pierre Cuypers aan zijn werktafel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.