Romeinse Limes op weg naar Werelderfgoed

De colleges van gedeputeerde staten van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland stemmen in met de voordracht van de Romeinse Limes voor de UNESCO Werelderfgoedstatus.

Opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst is een belangrijke stap op weg naar de internationale erkenning die dit historisch rijke gebied volgens de drie provincies verdient.

Het Nederlands-Duitse deel van de Limes is onderdeel van de voormalige rijksgrens van het Romeinse Rijk. Die liep van Engeland tot de Zwarte Zee; delen ervan staan al op de Werelderfgoedlijst.

Nominatiedossier

Gedeputeerde Staten van Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland bieden vandaag (vrijdag 27 september) gezamenlijk het nominatiedossier aan aan minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, OCW).

Bij een positief besluit van de ministerraad, dient de bewindsvrouw in januari 2020 het nominatiedosser, samen met Duitsland, in bij de UNESCO in Parijs. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie. Mocht dat positief zijn, dan krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed.

Wereldwijde erkenning

“De limes verbindt in Zuid-Holland ruim 2.000 jaar geschiedenis met het heden. Onze Romeinse historie is de basis van een goede band met de andere provincies en veel landen om ons heen. Met de Werelderfgoedstatus brengen wij de Limes en Zuid-Holland onder de aandacht van veel bezoekers, van binnen en buiten de oude Romeinse grenzen”, zegt gedeputeerde Willy de Zoete voor Zuid-Holland.

Inkijk in het verleden

Het Nederlands-Duitse deel, ook wel het Neder-Germaanse deel van de Romeinse Limes, markeert de noordelijke grens van het uitgestrekte Romeinse Rijk en loopt door Duitsland en Nederland.

In Nederland volgt de Limes de loop van de oude Rijn, van Herwen tot aan Katwijk. Langs deze Rijn liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens, schepen en het Kanaal van Corbulo. De archeologische resten in het gebied zijn, mede door de samenstelling van onze bodem, goed bewaard gebleven en geven een zeldzaam inkijkje in hoe het leven er 2.000 jaar geleden langs de grens van het Romeinse Rijk uitzag.

De best bewaarde en meest complete vindplaatsen worden nu voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst.

Sinds 2011 werken de drie Nederlandse provincies samen met Duitsland en de Limes-gemeenten aan de voordracht van de Neder-Germaanse Limes. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst wordt de Limes toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de aardbol. Erfgoed waar Nederland volgens de provincies trots op mag zijn.

Vindplaatsen

Overzicht van de vindplaatsen van de Romeinse Limes in Nederland:

Locatie Romeinse Lime
Leiden- Roomburg Castellumterrein
Katwijk-Valkenburg – De Woerd Vicus
Katwijk-Valkenburg – Centrum Castellumterrein
Leidschendam Voorburg – Voorschoten Corbulo kanaal
Leidschendam Voorburg Forum Hadriani
Woerden Centrum Castellumterrein
Bunnik – Vechten Castellumterrein
Utrecht – Domplein Castellumterrein
Utrecht – Leidsche Rijn Wachttoren
Utrecht – De Meern Castellumterrein
Utrecht – De Meern Limesweg
Arnhem Castellumterrein, Meinerswijk
Zevenaar – Bijlandse Waard Verspoeld Castellum
Nijmegen – Hunerberg Castellumterrein
Nijmegen – Valkhof Castellumterrein
Nijmegen Berg en Dal – Kops Plateau Castellumterrein
Nijmegen Berg en Dal Aquaduct
Elst – Tempel Tempel
Berg en Dal – De Holdeurn Pannenbakkerij

Foto: Romeins ruitermasker uit Roomburg (bron: Rijksmuseum van Oudheden).