Ga naar de inhoud

Rooswijk1740: archeologen verder de diepte in

Vanaf vandaag (18 juni) tot 15 augustus gaat een team maritiem archeologen de vindplaats van VOC-schip De Rooswijk nader onderzoeken en opgraven. Het project, #Rooswijk1740 gedoopt, ging in 2017 van start vanuit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in opdracht van de minister van OCW.

Het archeologisch onderzoek, maar ook historisch en genealogisch onderzoek, levert steeds meer nieuwe informatie over wat er in januari 1740 gebeurde met De Rooswijk die verging voor de kust van Engeland. Niet alleen over het schip, maar ook over het leven van de mensen aan boord, hoe het was om te werken voor de VOC en welke handel werd gedreven.

Tentoonstelling

Het verhaal van De Rooswijk is vanaf vandaag online te zien in een virtuele tentoonstelling, gebaseerd op wat we nu, na een jaar onderzoek, weten.

In de expositie, ontwikkeld door het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, staat het verhaal van het schip en de opvarenden centraal en maakt de bezoeker kennis met de archeologische vondsten die het project #Rooswijk1740 tot nog toe heeft opgeleverd. Daarmee legt de tentoonstelling een link tussen het historische en archeologische onderzoek naar het VOC-schip. Zo laten bijvoorbeeld gevonden zilveren munten zien dat de bemanningsleden aan boord zilver smokkelden om daar winst mee te behalen in Azië. Hoewel dat officieel verboden was, toont de vondst een andere praktijk aan.

Link naar nu

“De Rooswijk is bijzonder omdat het schip vertelt over gewone mensen van toen, maar ook over opmerkelijk ondernemerschap en (handels) relaties die zorgden voor verbinding tussen culturen over de hele wereld. Dat heeft ons gevormd tot wie we nu zijn”, zegt Martijn Manders, projectleider #Rooswijk1740.

“Slechte en goede eigenschappen hebben een link naar het verleden en zijn niet zomaar ontstaan, maar gegroeid. Dat proces proberen we te begrijpen. Ook helpt het project de samenwerking met het Verenigd Koninkrijk handen en voeten te geven. We werken dan ook nauw samen met onze counterpart Historic England”.

Multidisciplinair onderzoek

Het verhaal van De Rooswijk, zoals nu te zien in de tentoonstelling, maakt gebruik van historisch onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en genealogen. Dat richt zich naast de lading vooral op de bemanning en hun smokkelhandel.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het IISG zijn beide onderdeel van het Humanities Cluster van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). De expositie over De Rooswijk maakt deel uit van het Maritiem Portal van Nederland, een groeiend online kenniscentrum over het Nederlandse maritieme verleden dat wordt gehost door het Huygens ING.

Foto: Leden van projectteam en het werkschip in Ramsgate.