Rotterdam: boete bij verder verval Poortgebouw

Omdat de teloorgang van het iconische Poortgebouw in Rotterdam almaar doorgaat, trekt de plaatselijke overheid een streep: het markante gebouw moet snel een opknapbeurt krijgen, anders volgen boetes.

Een en ander maakte verantwoordelijk wethouder Bas Kurvers bekend bij RTV Rijnmond. Erfgoedbeschermers van Heemschut zijn blij met het dreigement van de bestuurder. Zij trekken al sinds 2017 aan de bel over het voortdurende verval.

“De eigenaar krijgt een termijn waarbinnen hij aan de slag moet. Het betreft een prachtig stukje Rotterdam. Dus maak er iets moois van. Lukt dat niet, dan volgen sancties”, aldus Kurvers tegen RTV Rijnmond.

Markant

Het Poortgebouw in de Maasstad is markant. Iedere dag rijden en lopen er duizenden mensen onderdoor.

Ooit was het pand bezit van het Havenbedrijf. Er zou een groot bordeel worden gevestigd, toen werd het gekraakt. Nu huist er sinds bijna veertig jaar een woongroep die ook publiek toegankelijke concerten en exposities organiseert.

“Vandaag de dag is het een plek voor ontmoeting met een concertzaal en een café”, zegt bewoner Rens de Boer. “Jammer dat het pand zo vervallen is. Het Poortgebouw is rijksmonument. De eigenaar moet dat netjes onderhouden. Zoals het er nu uitziet doet het geen recht aan de plek en de geschiedenis”.

Negen maanden

Wethouder Kurvers vindt dat in ieder geval de buitenkant van het pand binnen negen maanden grondig moet zijn opgefrist. De kosten lopen waarschijnlijk op tot een miljoen euro. Gebeurt er niets, dan staat de Haagse vastgoedgroep, eigenaar van het Poortgebouw, volgens Kurvers een dwangsom te wachten.

Heemschut heeft al in 2017 na inspectie ernstige schade geconstateerd. “Het water druipt langs de gevel en het metselwerk wordt slechter”.

De erfgoedvereniging zag het naar eigen zeggen toen al als taak van de gemeente Rotterdam de eigenaar aan te sporen er iets aan te doen. De waterschade komt voornamelijk door de lekkende en roestende hemelwaterafvoer.