Ga naar de inhoud

Rotterdam: plannen stadion- en gebiedsontwikkeling Excelsior kansrijk

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam staat positief tegenover het uitwerken van het vernieuwingsplan voor het stadion van Excelsior. De stedenbouwkundige verkenning die de gemeente en de voetbalclub hebben uitgevoerd, laat kansen zien voor gebiedsontwikkeling waarin (top)sport, wonen, werken en recreëren hand in hand gaan.

Uit de verkenning kwamen twee varianten naar voren: nieuwbouw en ‘vernieuwbouw’ van het stadion; dat laatste wil zeggen renovatie en uitbreiding.

De lokale overheid en Excelsior hebben ervoor gekozen de ‘vernieuwbouw’ variant verder uit te werken. Die gaat uit van vernieuwing en uitbreiding van het stadion, voorzieningen op het gebied van sport en gezondheid en de bouw van meer dan 400 huizen op het stadion.

Vandaag (woensdag 20 mei) biedt de Stichting Betaald Voetbal Excelsior de gemeenteraad van Rotterdam het ontwikkelplan voor het stadion aan. De gemeente en Excelsior werken de komende maanden de financiële consequenties van de ‘vernieuwbouw’ van het stadion en de bijbehorende gebiedsontwikkeling verder uit.

Sporten, recreëren, wonen, werken en gezondheid

Het huidige stadion aan de Honingerdijk/Burgemeester Oudlaan wordt in het plan uitgebreid naar circa 6.500 zitplaatsen (nu 4.400). Ook is er plaats voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen, zoals flexkantoren, vergaderruimten, horeca, een gezondheidscentrum en een fitnesscentrum.

De nieuwe woningen zijn gepland in vier gebouwen op de hoeken van het stadion. Het gaat om appartementen voor studenten en een- en tweepersoonshuishoudens in de sociale huur, middenhuur en het dure segment. De totale hoogte van de appartementengebouwen wordt maximaal 50 meter.

Evenwichtig woningaanbod

Volgens verantwoordelijk wethouder Bas Kurvers (bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving) wil Rotterdam investeren in een evenwichtig woningaanbod in de stad, met een gezonde leefomgeving.

“Er is veel behoefte aan studentenhuizen en woningen voor kleinere huishoudens in het middensegment. Die behoefte neemt in de toekomst alleen maar toe. De verandering van een monofunctioneel sportcomplex naar een multifunctioneel complex, speelt daar goed op in. Sporten, recreëren, wonen, werken en gezondheid gaan er straks samen. Verder krijgen we met dit plan een sterkere oostelijke stadsentree”.

Uitstraling

De plannen van Excelsior kunnen volgens Kurvers (VVD) bijdragen aan een betere uitstraling van de ingang naar de stad in het oosten. Nabijgelegen voorzieningen als Arboretum Trompenburg, speeltuin Kralingen en de scouting kunnen in de nieuwe groene omgeving worden ingebed.

Verder dragen de plannen naar het inzicht van de wethouder bij aan versterking van de fietsers- en voetgangersroute tussen de Erasmus universiteit en sportcomplex Woudestein/Excelsior.

De ‘Plaza’, het centrale verblijfsgebied van de Erasmus universiteit, wordt doorgetrokken naar het stadion en krijgt een groene en fietsers- en voetgangersvriendelijke inrichting. Eronder komt een parkeergarage voor onder meer de bewoners van de nieuwe appartementen, zodat auto’s zoveel mogelijk uit beeld blijven.

Haalbare businesscase noodzaak

De plannen zijn voor het uitbreken van de coronapandemie afgerond. Als Excelsior een haalbare businesscase weet te uit te werken en het college van B en W positief besluit over deze ontwikkeling, dan leggen burgemeester en wethouders eind 2020 een voorstel aan de gemeenteraad voor, inclusief financiële dekking. De stadion- en gebiedsontwikkeling zou medio 2022 van start kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.