Rotterdam leent diergaarde 10 miljoen

Burgemeester en wethouders van Rotterdam willen Diergaarde Blijdorp een lening van 10 miljoen euro verstrekken. Door de coronacrisis is acute hulp nodig om een faillissement af te wenden. Het college acht de voorgenomen geldelijke steun van groot belang, omdat ‘Blijdorp belangrijke maatschappelijke functies verenigt’.

De diergaarde is, dankzij haar unieke dieren, planten en monumenten, bovendien een enorme publiekstrekker, waar toeristen en Rotterdammers in groten getale van genieten. Bovendien vervult Blijdorp een aanzienlijke rol in het aantrekkelijk houden van de Maasstad. “Het is een groene oase, met een missie op het gebied van natuurbehoud”, aldus B en W vandaag (woensdag 23 september) in een persverklaring.

Dierenwelzijn

Bij de besluitvorming over de lening is volgens het college ook het dierenwelzijn van het grootste belang.

Als de diergaarde sluit, kan het overgrote deel van de dieren naar verwachting niet uitwijken naar andere dierentuinen, omdat die zonder uitzondering, nationaal en internationaal, in eenzelfde situatie verkeren. Een bankroet van Blijdorp zou de meer dan 80 internationale onderzoeks- en fokprogramma’s, waar de diergaarde een cruciale rol in speelt, ook ernstig ontwrichten.

Gevolgen coronacrisis

De omzet van Blijdorp is voor het allergrootste deel afhankelijk van bezoekersaantallen. Entreegelden, parkeeropbrengsten, horeca- en retailverdiensten hangen daar nauw mee samen.

De omzet wordt normaliter tussen april en oktober gemaakt. Dan wordt het geld verdiend om de wintermaanden door te komen en te investeren in onderhoud. Toen de diergaarde vanaf medio maart voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog moest sluiten, leidde dat tot een omzetverlies van ruim 90 procent.

Vanaf 20 mei is Blijdorp weer open, zij het met inachtneming van alle corona-voorzorgsmaatregelen en met een beperkt aantal bezoekers om drukte te vermijden. De diergaarde heeft zoveel mogelijk gebruik gemaakt van steunmaatregelen van het rijk en waar dat maar enigszins kon in de uitgaven gesneden, onderhoud tot een minimum beperkt en investeringen stopgezet.

Ook heeft zij haar fans, de vereniging Vrienden van Blijdorp en diverse zakelijke relaties, maximaal aangespoord bij te dragen via de ‘Ik ben een Blijdorpert’-campagne. Toch is de lening van 10 miljoen nodig om het hoofd boven water te houden.

Waardering

Directeur Erik Zevenbergen waardeert de hulp die de diergaarde, in woord en daad, in deze bijzondere tijd van de lokale overheid krijgt, op alle niveaus.

“Er zijn duidelijk niet alleen veel echte Blijdorperts in de stad, maar ook in het stadhuis. Ons wordt de financiële ademruimte gegund om de coronacrisis en haar gevolgen het hoofd te bieden. Die steun verplicht ons de aangekondigde reorganisatie door te voeren, om zo weer een gezonde bedrijfsvoering te krijgen en de lening terug te kunnen betalen”.

Voorwaarden

Na goedkeuring door de Rotterdamse gemeenteraad wordt de lening in twee termijnen verstrekt. Begin november ontvangt de diergaarde een voorschot van 4 miljoen euro, in januari de overige 6 miljoen. Zodra Blijdorp, door additionele steun van de overheid of via andere financiers, meer geldelijke armslag krijgt, wordt de lening versneld afgelost.

Daarnaast moet de diergaarde een herstructurering doorvoeren om haar vaste kosten te verlagen en de organisatie beter te kunnen laten meeademen met de bezoekersaantallen.

Foto: De beeldengroep van de Rivierahal in Diergaarde Blijdorp wordt op het ogenblik op de grond gerestaureerd. Herstel van deze beelden van Charles Eyck is mede mogelijk gemaakt door het Dinamo Fonds en de Stichting Volkskracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.