Ga naar de inhoud

Rottumerplaat 50 jaar later

50 jaar geleden verbleven Godfried Bomans en Jan Wolkers in hun eentje op Rottumerplaat. Vanaf 11 juli is in openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum een gratis expositie te bezoeken waarin drie kunstenaars reflecteren op het verblijf van de schrijvers.

Bomans en Wolkers

In 1971 bivakkeerden Bomans en Wolkers ieder afzonderlijk een week op Rottumerplaat, een onbewoond eiland in de Waddenzee.

Heel Nederland leefde met ze mee; dagelijks spraken de auteurs via een radioverbinding met Willem Ruis, die in een hotel in Warffum verbleef. Wolkers was euforisch en genoot met volle teugen, hij werd een met de natuur. Bomans voelde zich diep ongelukkig en eenzaam, hij werd gek van het gekrijs van meeuwen.

Kunstwerken

Vijftig jaar na dato spreekt het avontuur van Bomans en Wolkers nog steeds enorm tot de verbeelding.

Om die legendarische gebeurtenis te markeren, vroegen Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat kunstenaars Babette Rijkhoff, Fieke Gosselaar en Harry Cock uiting te geven aan het universele verlangen naar een onbewoond eiland. Naar een plek waar je niet kunt zijn. Zij doen dat in woord, beeld en geluid, vergelijkbaar met de media in 1971 en in relatie tot de wereld van nu.

Natuur regeert

De Rottums (Rottumerplaat, Rottumeroog en Zuiderduintjes) zijn ook in 2021 niet toegankelijk. Daar regeert de natuur. Het beheer door Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat is gericht op rust voor zeehonden, vogels en planten.

Maar door de ogen en oren van de kunstenaars waant eenieder zich toch een beetje op Rottumerplaat en ervaart hij/zij de waarde van dit onbewoonde eiland in UNESCO werelderfgoed Waddenzee.

Expositie

De tentoonstelling Rottumerplaat, 50 jaar later is tot 1 november 2021 te bezoeken in het Spijslokaal van Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. De werken van Harry Cock (fotografie), Babette Rijkhoff (podcast) en Fieke Gosselaar (kort verhaal) zijn ook digitaal te beleven via rottumerplaat50jaarlater.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.