‘Rouw. Van keizerin tot corona’

Vroeg of laat krijgt iedereen met de dood en rouw te maken. Maar hoe we rouwen is door de tijd heen veranderd. In de tentoonstelling Rouw. Van keizerin tot corona, sinds 1 oktober te zien, presenteert Museum Huis Doorn bijzondere uitingen van individuele en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar.

Huis Doorn hult zich in zwart

In 2021 is het een eeuw geleden dat de voormalige keizerin Auguste Victoria in Huis Doorn overleed. Ook is het 80 jaar geleden dat ex-keizer Wilhelm II zijn laatste adem uitblies.

In de expositie Rouw. Van keizerin tot corona gaat Museum Huis Doorn terug naar de tijd waarin het Huis in zwart gehuld was. Rouwbloemen sieren de sterfkamers, kroonluchters zijn getooid in zwarte tule, spiegels zijn afgedekt en de eetzaal ziet er net zo uit als na de dood van Auguste Victoria: met een kist, zwarte kleden, palmen en kandelaars.

Er is bijzondere rouwkleding te zien en rouwobjecten, zoals rouwportretten en sieraden geven de kamers een stemmig accent. Maar tegelijkertijd zorgen zij voor een levendig karakter: want rouwen gebeurt door mensen. De herinneringsplekken die Wilhelm in Huis Doorn inrichtte voor zijn overleden vrouw geven het geheel een intieme sfeer.

Bloemenzeeën en stille tochten

Van persoonlijke rouw aan het hof slaat Museum Huis Doorn een brug naar de rouw om de gevallen soldaten in de Eerste Wereldoorlog en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar.

In de loop van de 20e eeuw verdwijnt persoonlijke rouw uit het straatbeeld. Met de opkomst van de moderne media is hier de laatste drie decennia een nieuwe vorm van publieke rouw voor in de plaats gekomen.

Hoe gaan wij om met ingrijpende gebeurtenissen zoals de Bijlmerramp of het neerstorten van MH17? En wat vertellen de bloemenzeeën die ontstaan na het overlijden van bekende personen als Pim Fortuyn en André Hazes over onze omgang met verdriet en rouw? Bijzondere voorwerpen die zijn achtergelaten op de gedenkplekken voor deze personen, een levensgroot beeld van Pim Fortuyn en MH17-rouwbandjes illustreren deze nieuwe vorm van rouwen.

Speciaal voor Museum Huis Doorn ontwierpen studenten van ArtEZ, University of Design in Arnhem, hedendaagse rouwkleding die tijdens de tentoonstelling wordt geëxposeerd.

Ballingsoord

Museum Huis Doorn is het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II en Plaats van herinnering WOI.

De tentoonstelling Van keizerin tot corona loopt tot en met 3 juli 2022. Openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. huisdoorn.nl

Foto: Sterfkamer Wilhelm, spiegel met zwarte voile.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.