Ruim 50 deelnemers aan 9e Open Tuinendag Utrecht

Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven in Utrecht waarvan de meeste normaliter niet openbaar toegankelijk zijn, openen zaterdag 29 juni hun poorten voor publiek. Passe-partouts voor de 9e Open Tuinendag Utrecht zijn vanaf 1 juni verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV.

Verscholen achter muren en huizen in of vlakbij het centrum liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust met vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. De Open Tuinendag is daarom volgens de organisatie een unieke gelegenheid deze bijzondere plekken te bezoeken. Pal buiten de oude binnenstad zijn aan de monumentale Maliebaan ook dit jaar diverse tuinen opengesteld.

Nieuwe tuinen

Tuinen die voor het eerst meedoen zijn onder meer de gaard achter de eclectische villa aan Maliebaan 7 – met berceau, tuinhuis en vijver – en enkele huizen aan de Nieuwegracht, waaronder nummer 159 met een geheel ommuurde achtertuin.

Bijzonder is de daktuin aan het Vredenburgplein waar verschillende soorten sedum bloeien; die tuin is temeer interessant vanwege het bijzondere afwateringssysteem en zijn isolerende eigenschappen.

Veel keus

Van groot tot klein en sober tot uitbundig: alle opengestelde tuinen bieden een vaak verrassende blik op de omringende bebouwing.

De jaarlijkse Open Tuinendag Utrecht geeft bovendien voluit mogelijkheden een dag in de binnenstad door te brengen: alle tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg.

In sommige tuinen zijn muziekoptredens gepland of worden rondleidingen verzorgd. Op de daktuin aan het Vredenburgplein en bij de Winkel van Sinkel aan de Oudegracht geeft de gemeente Utrecht uitleg over het water- en hittebestendig maken van tuinen.

Concert

Na afloop van Open Tuinendag Utrecht 2019 wordt om 17.15 uur in de Smeezaal van het Bartholomeus Gasthuis een concert aangeboden in samenwerking met de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Het optreden is voor passe-partouthouders gratis, maar reserveren is noodzakelijk en wel via www.opentuinendagutrecht.nl

Passe-partout

De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 uur en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Het programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes.

Een passe-partout kost 12,50 euro per persoon en is vanaf zaterdag 1 juni verkrijgbaar bij de VVV-Utrecht. Vooraf bestellen is mogelijk via VVV-Utrecht, Domplein 9-10, telefoon 030 – 2360004 of via infovvv@utrechtmarketing.nl Reserveren wordt aangeraden.

Informatie

Meer over het programma en de tuinen op www.opentuinendagutrecht.nl. Zie ook Twitter @OpenTuinUtrecht, www.facebook/opentuinendagutrecht.nl  en Instagram (opentuinendagutrecht).

Foto: Tuin aan de Oudegracht 17 in Utrecht.